Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Tuzle ispraćeno 36 tabuta na dženazu u Gornjoj Kalesiji

BiH

Iz Komemorativnog centra Tuzla jutros je ispraćeno 36 tabuta sa posmrtnim ostacima deset identifikovanih i 26 neidentifikovanih žrtava proteklog rata sa područja Zvornika, koji će danas nakon podne namaza biti ukopani u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Sa područja Zvornika do sada je pronađeno, identifikovano i na različitim mezarjima ukopano oko 1.500 ubijenih osoba[/pull_quote_right]

“Danas se po drugi put opraštamo od naših šehida koji su dali svoj život da bismo mi danas bili slobodni i da ih ispratimo na mezarje. Molim Allaha dž.š. da im podari dženetske ljepote, a porodicama snagu, a da snagu da i uposlenicima koji rade na otkrivanju identiteta i mjesta stradalih iz naše ne tako daleke prošlosti”, kazao je Muhamed ef. Mehmedović prilikom ispraćaja tabuta svojih ubijenih komšija.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je Senad Ahmetović (18), dok je najstariji Salih Selimović (58). Osim njih, dženaza će se klanjati: Samiru Mustafiću (20), Šabanu Mustafiću (47), Nuki Hasanoviću (45), Aliji Hrustanoviću (33), Ferizu Kajiću (29), Berizu Ahmetoviću (24), Himzudinu Aliću (20) i Izetu Memiću (19), dok će još 26 tijela biti ukopano bez imena i prezimena, a na bašlucima će biti naznačeno da se radi o NN osobi.

Riječ je o posmrtnim ostacima Zvorničana pronađenih u masovnim i pojedinačnim grobnicama u Kazan bašči i Crnom vrhu 2011. godine, a zbog nedovoljnih uzoraka koštane srži i krvi, bilo je nemoguće utvrditi njihov identitet.

Sa područja Zvornika do sada je pronađeno, identifikovano i na različitim mezarjima ukopano oko 1.500 ubijenih osoba, dok se traga za još 476 tijela.