kritikovali predsjednika SDA

Iz VSTV-a reagovali na Izetbegovićevu izjavu o “namještanju tužioca oko respiratora”

Sarajevo: SDA održao konferenciju za medije nakon sjednice Predsjedništva
09.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Stranke demoktraske akcije (SDA) nakon sjednice Predsjednistva. Bakir Izetbegovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je također

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) pozivalo je danas na suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosuđa.

– Povodom kontinuiranih napada u javnosti na tužioce koji rade na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, imajući u vidu i posljednji primjer sa sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije tokom kojeg predsjednik navedene stranke izjavljuje: „Oni tužioci koji namještaju ovo oko respiratora“, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine želi da široku javnost, posebno političare, još jednom podsjeti da ovakve izjave utiču na narušavanje ugleda pravosuđa u Bosni i Hercegovini, stvaranje nesigurnosti u društvu te vrše eroziju principa „vladavine prava“ u našoj zemlji. Zato pozivamo političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos „vladavini prava“ u Bosni i Hercegovini – navedeno je u saopćenju VSTV-a.

VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je također.

– Kao institucija svjesni smo da je i pored određenih pomaka u postizanju boljih rezultata u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postiglo bitno unaprjeđenje u ovoj oblasti koja je od suštinskog značaja za bosanskohercegovačko društvo. Zato od svih građana, kao i njihovih političkih predstavnika, očekujemo podršku u borbi za budućnost našeg društva koje je ozbiljno ugroženo upravo korupcijom.

U nastojanju da u potpunosti radimo u skladu sa principom „nepristranosti“, često izostanu riječi naše podrške tužiocima u Bosni i Hercegovini u njihovom profesionalnom radu na kompleksnim predmetima organizovanog kriminala i korupcije. To ne znači da nismo svjesni svakodnevnih izazova sa kojima se susreću u nastojanjima da efikasno procesiraju ove predmete i važnosti borbe koju vode. Upravo kroz institucionalne aktivnosti i mjere koje poduzimamo, nastojimo tužiocima pružiti podršku i adekvatno valorizovati njihov rad – navodi se u saopćenju.