Ambasador SAD-a u Srbiji

Hill: Ohridski sporazum imat će pozitivan učinak na cijelu regiju

Christopher Hill twitter

Američki ambasador u Srbiji je kazao da se osjeća napredak u dijalogu Beograda i Prištine te da je prema njemu “jedan od najvažnijih elemenata svega toga činjenica da Priština treba uspostaviti Zajednicu opština sa srpskom većinom

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill kazao je u srijedu kako će Ohridski sporazum imati pozitivan efekat ne samo na tu zemlju nego i na čitavu regiju.

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje Evropske unije, 18. marta u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara u Bruxellesu.

“Nadam se da će Ohridski sporazum u istoriji ostati zabilježen s jedne strane kao tačka u kojoj je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine i učinila da granice spajaju ljude, a ne da ih dijele, ali, također, i kao prekretnica da smo krenuli baviti se ekonomskim pitanjima na prvom mjestu”, rekao je američki ambasador tokom posjeta Vranju.

Hill je kazao da se osjeća napredak u dijalogu Beograda i Prištine te da je prema njemu “jedan od najvažnijih elemenata svega toga činjenica da Priština treba uspostaviti Zajednicu opština sa srpskom većinom.

“Naravno da postoje druge stvari koje bi Priština trebala učiniti, ali mislim da sve ovo vodi boljoj situaciji s Evropskom unijom i zapravo se ovo može gledati kao dogovor između Prištine i Bruxellesa”, rekao je Hill tokom dvodnevnog posjeta Preševskoj dolini i dodao da “isto se može reći i za srpsku stranu”.