Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

Efendić: Sarajevo nema redukcije vode zahvaljujući angažmanu Nezira Hadžića

semir efendic (1)

U Domu kulture u Švrakinom Selu, u petak 30. oktobra, predstavljeni su kandidati Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo iz mjesnih zajednica Švrakino Selo, Aneks i Otoka, nosilac liste za Općinsko vijeće Nezir Hadžić i kandidat za načelnika Semir Efendić

U obraćanju prisutnima, Semir Efendić se, između ostalog, osvrnuo i na period 2017. godine, kada je Nezir Hadžić bio direktor KJKP  “Vodovod i kanalizacija”, a zahvaljujući čijem angažmanu je Sarajevo te godine dobilo 200 litara novih količina vode u sekundi, čime je riješen dugogodišnji problem redukcije vode u Sarajevu, kaže se u saopćenju za javnost i dodaje:

“Da nije bilo Nezira Hadžića u preduzeću VIK, u Sarajevu bi i danas bile redukcije vode. U nedostatku sredstava pomagao sam Neziru da traga za rješenjem i stupilo se u kontakt sa Vodovodom Istanbula (ISK), koji je donirao četiri pumpe, koje su instalirane i od tada u Sarajevu nema redukcija vode”, kazao je Efendić.

Istanbulski vodovod (ISK) donirao je Sarajevskom vodovodu pumpne agregate, elektro – opremu i 5.000 vodomjera, a vrijednost donacije je veća od milion konvertibilnih maraka.

Prilikom otvaranja vodvodnog postrojenja, 31. jula 2017. godine, podsjetio je Efendić, tadašnji direktor VIK-a, a današnji nosilac liste SDA Novi Grad za Općinsko vijeće Nezir Hadžić, kazao je da kada se stabilizuje hidrološka situacija, redukcije vode u Sarajevu neće biti.

Tako je i bilo, a tadašnja  tzv. Vlada šestorke radila je na smijeni, a ubrzo potom i smijenila Nezira Hadžića sa pozicije direktora Sarajevskog Vodovoda i kanalizacije.

“Moram reći da direktora Istanbulskog Vodvoda, četvrtog po veličini u svijetu, u Sarajevu niko nije htio primiti, to se desilo zato što je Nezir bio direktor ViK-a i radilo se na njegovoj smjeni”, kazao je Efendić i dodao da je on kao načelnik Općine u dogovoru sa gradonačelnikom Sarajeva, Abdulahom Skakom, organizovao prijem za direktora Istanbulskog Vodovoda Fatiha Turana.

Također, Kanton Sarajevo odbio je donaciju Istanbulskog vodovoda (ISK) koji se ponudio da uradi studiju, koja bi bila master plan za dugoročno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u Sarajevu za narednih 30 godina.

“Izrada studije je odbijena, a Kanton se opredijelio za kredit EBRD-a veći od 20 miliona eura. Kredit se realizira, a da niko nije uradio nikakvu studiju, koji će biti njegovi efekti, šta će se ustvari sa njim riješiti i tako dalje?”, kazao je Efendić, ističući da mi danas nemamo redukcije vode, zato što je Sarajevo 2017. godine dobilo 200 litara u sekundi novih količina vode, kaže se u saopćenju.