Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Frapantni nalazi

Izborna kampanja počinje sutra, ali trgovina glasovima, krađe i prevare su već u toku

20201015_110304

Najveći broj prijava odnosi se na političke stranke SDA (17), SNSD (12), SDP (7), SDS (7) i HDZ (7)

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ zabilježeli su u periodu od 7. do 11. oktobra čak 538 različitih izbornin nepravilnosti.

Najveći broj izbornih nepravilnosti odnosi se na 185 slučajeva preuranjene izborne kampanje u 59 općina ili gradova u BiH te 105 slučajeva zloupotrebe javnih resursa ili funkcija u svrhu izborne kampanje u 35 općina ili gradova.

Piše: A. DUČIĆ

Analiza pristiglih prijava preuranjene, zakonom zabranjene kampanje, pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na političke stranke SDA (17), SNSD (12), SDP 7), SDS (7) i HDZ (7), a pristigle prijave o slučajevima zloupotrebe javnih resursa se u najvećoj mjeri odnose na političke subjekte SNSD (18), SDA (14), SDS Semberije (4), SDS (4) i SDP (4).

Također, kako su naveli, dosadašnji period obilježila je i krađa identiteta i zloupotreba ličnih podataka građana u svrhu glasanja putem pošte. U odnosu na izborne cikluse posljednjih šest godina, CiK BiH je zaprimila rekordan broj prijava glasanja putem pošte, blizu 130.000 zahtjeva.

Broj odbijenih zahtejva je također rekordan. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ zabilježili su ukupno 36 različitih slučajeva koji se na odnose na zloupotrebu ličnih podataka u 23 općina i gradova. Prijavljeno je pet različtih slučajeva moguće zloupotrebe ličnih podataka građana a koji se odnose na stotine birača.

Nadalje, kako su istaknuli, praksa trgovine mjestima u biračkim odborima nastavlja se i na ovim izborima. Tako su posmatrači Koalicije prijavili navode o 19 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 15 različitih općina i gradova. Iako nezakoniti, dodaju, pritisci na birače i kupovina glasova na izborima u BiH već su postala uobičajena praksa.

„Navedeni slučajevi odnose se na navode o nudđenju novcu u zamjenu za glas, pritiske na zaposlene u javnim preduzećima i slično. Glasine o kupovini glasova zabilježene su u više općina gdje se ti iznosi kreću od 50 do 150 KM. Drštvene mreže i u ovoj nepravilnosti imaju ulogu na način da se koriste za nuđenje novca u zamjeni za glas“, rečeno je na press današnjoj press konferenciji Koalicije „Pod lupom“ održanoj u Sarajevu.

Govor mržnje zabilježen je u 17 slučajeva u14 lokalnih zajednica. Najviše pažnje javnosti privukao je spor kojeg je emitovala stranka Ujedinjena Srpska u kojem se na stereotipan i uvredljiv način prikazuju pripadnici konstitutivnih pojedinih političkih stranaka.

Također, kako je utvrđeno, četiri lokalne izborne komisije djeluju u nepotpunom sastavu iako je do izbora ostalo svega mjesec, a to su Bosansko Grahovo, Pelagićevo, Teslić i Vukosavlje.

– Do ovog datuma zabranjeno je bilo kakvo plaćeno javno oglašavanje kao i sve predizborne aktivnosti političkih subjekata osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata“, izjavila je Jelena Tanasković – Mićanović iz Koalicije „Pod lupom“.