novi - stari načelnik

Izbori u BiH: Tajibu za pobjedu treba samo jedan glas, može i njegov

taib 1 (1)

Tajib Muminović ne samo da je aktuelni načelnik ove općine, on je prvi i jedini načelnik ove općine od njenog osnivanja

U članu 4. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovne, navodi se da „Načelnik se bira direktnim izborom od birača upisanih u Centralni birački spisak u toj općini. Za načelnika je izabran onaj kandidat koji je dobio najveći broj glasova.“

Za razliku od koalicija, stranaka i pojedinaca (nezavisnih kandidata), koji za obezbjeđivanja mandata u općinskim vijećima moraju dobiti određeni broj glasova, načelnik se, teoretski, može postati i sa samo jednim glasom.

Tajibu Muminoviću, kandidatu SDA za načelnika Teočaka, za pobjedu je dovoljan samo jedan glas, dovoljno je da on sam za sebe glasa i bit će pobjednik. Naime, Centralna izborna komisija jučer, u ponedjeljak, 14. septembra, objavila je Preliminarne kandidatske liste i kandidate za Lokalne izbore 2020. godine. Iz ovog dokumenta se vidi da općina Teočak ima samo jednog kandidata sa načelnika – Tajiba Muminovića.

Tajib Muminović ne samo da je aktuelni načelnik ove općine, on je prvi i jedini načelnik ove općine od njenog osnivanja, od 1994. godine, bez prekida, punih 26 godina. S obzirom da je praktično siguran pobjednik, ukoliko ga zdravlje posluži i ukoliko iz nekih drugih razloga mu ne bude prekinut novi mandat, do narednih izbora 2024. godina, napunit će 30 godina načelnikovanja.

– Da ne radim dobro, građani me ne bi birali svih ovih godina. To je zasluga i SDA. Zajedno smo realizirali brojne projekte za dobrobit građana, kazao nam je Muminović.

Tajib Muminović je rođen 1964. godine u Teočaku, gdje je završio osnovnu školu. Gimnazija i Rudarsko-geološki fakultet završio je u Tuzli. Učesnik je odbrambeno-oslobodilačkog rata kao pripadnik Armije R BiH u periodu od aprila 1992. godine do oktobra 1994.godine. Funkciju načelnika općine Teočak obavlja od 1994. godine do danas. U periodu od 1998. godine do 2000. godine bio je i poslanik u Skupštini Tuzlansko-podrinjskog kantona.

Općina Teočak ima 6732 registrovana birača. Na Lokalnim izborima 2016. godine bilo je 3.326 važećih listića, a za Tajiba Muminovića glasalo je 2.283 glasača što je 68,64 osto. Njegov tadašnji protivkandidat Memšo Čeliković (SDP) dobio je 1043 glasa, odnosno 31,36 posto glasva.

Aktuelni saziv Općinskog vijeća Teočak ima 15 vijećnika, 11 ih je iz SDA, dva su iz SDP-a, te po jedan iz Stranke za BiH i Stranke penzionera. Za mjesta u Općinskom vijeću Teočaka na ovim izborima borit će se SDA, SDP, PDA, SBB, Stranka penzionera i nezavisni kandidat Muhidin Jusić. Prema posljednjem popisu stanovništva Teočak ima nešto manaje od 8.000 stanovnika.