barikada jača od države

Divlji zapad u centru Sarajeva: “Izađite uhljebi!”

poslovnost-protest (1)

Na teritoriju Općine Centar i Kantona Sarajevo posljednjih dana svjedočimo nečemu što liči na dvilji zapad.

Mirni protesti radnika Agencije Poslovnost održani su danas od 11 sati pred zgradom Opštine Centar. Radnici Poslovnosti nakon protesta ispred Opštine Centar, od 13 sati protestvovat će se i pred službenim ulazom Vlade Kantona Sarajevo.

Radnici su se odlučili na protest kao jedino što im je ostalo u pokušaju da mogu slobodno dolaziti na svoja radna mjesta.

Traže hitno sprovođenje sudske mjere kojom je naloženo povlačenje zaštitara agencije Gama AA sa lica mjesta i osiguravanje slobode kretanja radnicima Agencije Poslovnost u pristupu ulaznu u zgradu gdje rade, u ulici Kotromanića 48. Podsjećamo, sudska privremena mjera donosi se u postupcima gdje se ne može očekivati brzo rješenje spora i njena funkcija je hitnost, izvršenje u roku od 24-48h.

No, na teritoriju Općine Centar i Kantona Sarajevo posljednjih dana svjedočimo nečemu što liči na dvilji zapad.

Institucije, ni opštinske ni kantonalne, već mjesec dana ne mogu da obezbjede slobodu kretanja radnicima, kojima je betonskim barikadama i zaštitarima onemogućen dolazak na posao.

– Došli smo pred institucije ovog grada da vidimo da li ikoga interesuje sudbina stotinu ljudi koji zbog ove situacije mogu ostati bez posla, kazala je jedna od uposlenica Agencije Poslovnost.

– Želimo da nam općinski načelnik (Nedžad Ajnadžić), koji nam se nijednom nije obratio, objasni zašto ga ne interesuju dešavanja u njegovoj općini, tristotinjak metara od njegovog ureda, gdje je neko samovoljno odlučio ugasiti firmu od osamdesetak zaposlenih radnika. Nezadovoljstvo prema radu Vlade KS izražavamo jer ne reaguju iako vide da se mjera Općinskog suda ne sprovodi od 08.09.2020. godine, poručuju radnici Poslovnosti.

Podsjećamo, betonske barikade i zaštitare samovoljno je postavila kompanija Brend d.o.o. koja ne posjeduje nikakvu dozvolu za njihovo postavljanje. No, po svemu sudeći ni institucije ni policija ne smiju ukloniti tu barikadu.