Izborne liste već su odnijele prve žrtve

glasacki-listici1

Politička scena Tuzlanskog kantona nakon općih izbora u oktobru, bez obzira na konačni ishod, ponovo će manje-više biti sastavljena od istih aktera. Ono što je neizvjesno jeste ko će dijeliti vlast, s obzirom na to da je SDA značajno oslabljena nakon otvorenog sukoba sa Mirsadom Kukićem. Ipak, treba reći da je svaka od stranaka koje imaju potencijala da uđu u vlast dosad bila dio kantonalne vlasti i nijedna od njih se ne može pohvaliti neuključenošću u različite afere koje su potresale TK od početka novog milenija.

Kantonalnu listu SDA će predvoditi nedavno smijenjeni premijer TK-a Bego Gutić, donedavno prvi čovjek Mirsada Kukića, sada predsjednika PDA. Državnu listu će predvoditi Safet Softić iz Banovića, dok je Amir Fazlić trećepozicionirani kandidat. Problema unutar SDA je bilo i oko pozicioniranja ove dvojice, ali je Fazlić, navodno, popustio i mjesto prvoplasiranog prepustio Softiću.

“Kantonalnu listu će nositi jaki i dokazani kadrovi SDA. Riječ je o donedavnom premijeru TK-a Begi Gutiću, zatim tu je i jedan od najboljih ministara koje je Vlada ikada imala Fahrudin Skopljak, pa aktuelni predsjednik Kluba SDA u Skupštini Midhat Čaušević, doktorica Zumra Begić i mnoga druga imena koja su poznata naših građanima”, kazao je Amir Fazlić, član Predsjedništva SDA.

Imenovanje Bege Gutića nije iznenadilo nikoga, ali jeste iznerviralo Hazima Rančića, glavnog povjerenika za Gradski odbor SDA Tuzla, koji je nakon takve odluke organa SDA podnio ostavku i na mjesto u GO SDA, a odustao je i od kandidature za Parlament BiH, gdje je trebao biti pozicioniran kao peti kandidat.

Na jednoj od sjednica Kantonalnog povjereništva, na kojoj se trebalo raspravljati o kandidatima iz TK-a, došlo je do oštre rasprave između Gutića i Rančića, a sve je rezultiralo ovakvom Rančićevom odlukom.

Socijaldemokratska partija će na kantonalnoj listi povjerenje ponovo dati Dževadu Hadžiću, dugogodišnjem kantonalnom poslaniku, koji je u prošlom mandatu bio i predsjednik Kluba u Skupštini. Osim njega, na listi će biti još nekoliko “ponavljača” iz prošlog mandata, ali i nekoliko novih imena.

Nosilac izborne jedinice 402, koja obuhvata tri općine TK-a – Gračanica, Gradačac i Doboj-Istok, za federalni Parlament će biti Mujo Hasić, dok će izbornu jedinicu 403 – Tuzla, Lukavac, Srebrenik i Čelić nositi Zlatko Ercegović. Hasan Muratović, aktuelni federalni zastupnik SDP-a, nosit će listu za izbornu jedinicu 404, koja obuhvata Teočak, Banoviće, Živinice, Kalesiju, Sapnu i Kladanj.

Nosilac državne liste je Enver Bijedić, aktuelni predsjednik KO SDP-a Tuzla i federalni poslanik. Bijedić nam je govorio i o spekulacijama da SDP pregovara sa PDA i da bi nakon izbora ove dvije stranke mogle biti koalicioni partneri.

“Nema apsolutno nikakvih pregovora. Mi samo imamo sporazum sa Našom strankom o zajedničkoj saradnji tokom kampanje i to je sve. Bilo bi glupo bilo šta pregovarati kada ne znate šta će ko dobiti. To što se spominje PDA nema nikakvo uporište. To je njihova želja i ništa više”, poručuje Bijedić.

I predstavnici PDA su odgovarali na pitanje o eventualnim pregovorima sa drugim strankama, ali nisu dali nikakav konkretan odgovor.

“Mi u PDA pregovaramo za različitim strankama i mogu reći da smo blizu dogovora. Ali, o tome će javnost čuti kasnije, nakon izbora, s obzirom da smo sigurni da ćemo činiti vlast na svim nivoima vlasti. Mnogi će se iznenaditi onim što ćemo uraditi”, kazala je Elzina Pirić, nositeljica liste iz izborne jedinice 404 i glasnogovornica PDA.

Okosnicu PDA na izbornim listama predstavljat će donedavni kadrovi SDA, koji su i odgovorni za obaranje, a kasnije i preuzimanje izvršne i zakonodavne vlasti u TK-u.

Nosilac liste za TK će biti dugogodišnji poslanik SDA i aktuelni predsjednik Skupštine Senad Alić, izbornu jedinicu 402 će iz TK-a predvoditi Husein Topčagić, aktuelni ministar MUP-a, dok će izbornu jedinicu 403 predvoditi Azmir Husić, biznismen porijeklom iz Podrinja koji je u javnosti postao poznat nakon angažmana u Fudbalskom klubu Sloboda, a potom i FK Sloga iz Siminog Hana. PDA računa upravo na njegovo podrinjsko porijeklo u nastojanju da pridobiju povjerenje povratnika koji žive u četiri općine ove izborne jedinice.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, koja je na prošlim općim izborima u TK-u imala tri poslanika, da bi joj SDA vrlo brzo preotela jednog od njih, na kantonalnoj listi ide sa provjerenim kandidatima, koji imaju dobru podršku javnosti. Listu za Skupštinu će predvoditi Mirnes Gušić iz Sapne, a osim njega na njoj će mjesto naći i Zoran Jovanović, nekadašnji poslanik SDP-a i nedavno smijenjeni ministar u Vladi, kojeg je predložila upravo SBiH dok je bila koalicioni partner.

 

Izbornu jedinicu 402 predvodit će ratni komandant Džemal Jukan, dok će 403 predvoditi Sead Hasić, također nekadašnji SDP-ov kadar. Izbornu 404 iz TK-a će voditi Asmir Hasić, aktuelni predsjednik Kluba u Skupštini TK-a, dok državnu listu vodi Sead Selimović iz Kalesije.

Fuad Imamović, također kandidat SBiH za Skupštinu, kaže kako ga je iznenadila odluka drugih stranaka da u više instance vlasti imenuju ljude koji su se dokazali kao neprijatelji kantona.

“Apsolutno svi poslanici iz TK-a u federalnom i državnom parlamentu nisu uradili ništa za Tuzlanski kanton u protekle četiri godine i nama je neshvatljivo da su ti ljudi ponovo na istim tim listama ili su čak i napredovali. Nama je to neprihvatljivo, isto kao što je neprihvatljiva i ideja da pojedinac zarad vlastitih interesa može voditi kanton, sa namjerom da taj model vladanja proširi i na TK”, kazao je Imamović.

SBB, prateći politiku centrale, neće objaviti nosioce izbornih lista. Ovo je za Oslobođenje SMS-om potvrdio i predsjednik KO SBB-a Bahrudin Hadžiefendić, aktuelni ministar zdravstva.

Iako imena još nisu poznata, sasvim je očekivano da značajnu ulogu na nekoj od lista ima upravo Hadžiefendić, koji je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat za gradonačelnika Tuzle, a koji je tek nedavno izabran na mjesto prvog čovjeka kantonalnog SBB-a. Aktuelni poslanik SBB-a u Skupštini i delegat u Domu naroda FBiH Fuad Hadžimehmedović također bi trebao imati značajniju ulogu na jednoj od lista.