Izborni materijal u Srebrenici čuvaju specijalci MUP-a RS

policijars1-srebrenica

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je novinarima okupljenim ispred zgrade te institucije u Sarajevu kako je specijalna policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jutros u Srebrenici, javlja Anadolu Agency.

“Želim javnost da obavijestim da sam upravo saznao da je secijalna policija MUP-a RS ušla u Srebrenicu i da su pod njenom kontrolom prostorije Skupštine opštine Srebrenica i sav izborni materijal”, rekao je Arnautović naglasivši kako je osjećao potrebu da ovu informaciju, kako pojedinac, podijeli sa javnošću.

On je rekao kako se “čudno nešto dešavalo” sa izbornim materijalom u toku jučerašnjeg dana.

“Ovakva situacija nije uobičajena, normalna i u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, rekao je Arnautović.

On je dodao kako smatra da je Opštinska izborna komisija u Srebrenici u ovom trenutku pod velikim pritiskom i kako bi javnost trebala da se uključi u sve.

Inače, Opštinska izborna komisija u Srebrenici trebala je početi ponovno brojanje glasova sa pet biračkih mjesta u toj opštini.

Arnautović je dodao da još nema službenih informacija i da CIK trenutno održava sjednicu Kolegija na kojoj će vjerovatno biti riječi i o ovome.

Inače, CIK danas treba da održi sastanak sa članovima Općinske izborne komisije u Stocu, povodom incidenta koji se na dan lokalnih izbora u BiH dogodio u tom hercegovačkom gradu.

Policija RS-a: Osiguravamo javni red i mir

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksnadra Simojlović izjavila je Feni da se policijski službenici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srbrenica nalaze u zgradi općine Srebrenica kako bi osiguravali izborni materijal, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

Negirala je tvrdnje da je u Srebrenici prisutna Jednica specijalne policije MUPRS-a, već Jednica za podršku CJB Bijeljina, te da ne drže pod kontrolom izborni materijal, nego osiguravaju javni red i mir, što su radili i dosad.

-Policija nije tamo da reaguje, već da djeluje preventivno kako ne bi došlo do činjenja incidenata i narušavanja javnog reda i mira. Zahvaljujući prisustvu policijskih službenika MUPRS-a u Srebrenici nije zabilježen nijedan incident u ovom periodu, kao ni narušavaje javnog reda i mira – navela je Simojlović.

Kaže je da se policija ni na koji način ne miješa u izborni proces, već osigurava da ne dođe do incidenata, odnosno kršenja javnog reda i mira.

Arnautović je ranije novinarima u Sarajevu rekao da je “specijala“ ušla u Srebrenicu i drži pod kontrolom izborni proces, i da je to protivno izbornom zakonu, kao i da je trenutno u toku kolegij CIK-a te da on istupa kao pojedinac, a ne uime CIK-a.

Prema njegovim informacijama, specijalna policija drži i zgradu Skupštine općine Srebrenice i da sve to predstavlja pritisak na CIK.