Prognoza vremena

Izdato upozorenje i vozačima: U BiH danas veoma vruće, ali stižu obilne padavine

nevrijeme

Poslije podne i uveče očekuju se prolazni pljuskovi u zapadnim krajevima

U BiH će danas biti sunčano i toplo vrijeme, uz najvišu dnevnu temperaturu i do 38 stepeni Celzijusa.

Tokom dana na sjeveru i sjeveroistoku biće veoma toplo i sparno, uz malu do umjerenu dnevnu oblačnost.

Poslije podne i uveče očekuju se prolazni pljuskovi u zapadnim krajevima.

Najviša dnevna temperatura vazduha biće od 29 do 33, na planinama od 24, lokalno na sjeveru, sjeveroistoku i istoku od 35 do 38 stepeni Celzijusa.

Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, poslije podne u Krajini mogući su jaki udari juga, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upozorenje vozačima

Na većini puteva u našoj zemlji saobraćaj se jutros odvija nesmetano, a zbog visoke temperature preporučuje se izbjegavanje putovanja na duže relacije tokom dana.

Stiže osvježenje

U ponedjeljak na istoku, sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini jutro i veći dio prijepodneva sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U ostatku zemlje pretežno oblačno. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se na zapadu i sjeverozapadu Bosne, a prema kraju dana ili u večernjim satima u većini područja.

Obilnije padavine u Krajini i dijelovima centralne Bosne. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 24 do 30, na istoku i sjeveroistoku Bosne do 32. U Hercegovini dnevna temperatura zraka od 30 do 34 °C.

U utorak u Bosni umjereno do preteženo oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva padavine se očekuju u Krajini, na istoku i sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 19 do 25, na jugu do 29 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 31 °C.

U četvrtak veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne u zapadnim i centralnim područjima Bosne su moći pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 32 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.