Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Izetbegović i Radončić potpisali koaliciju

19/10/2015

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović i SBB-a Fahrudin Radončić potpisali su danas zajedničke programske prioritete za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u aktuelnom mandatu. Kako je navedeno programom, prioriteti budućeg djelovanja dvije političke stranke jesu politička stabilizacija i efikasnost vlasti na svim nivoima u BiH, zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH te osiguravanje ravnopravnosti građana na cijelom prostoru BiH, prenosi Anadolu Agency.

To, između ostalog, podrazumijeva da se osigura pravo bošnjačkoj djeci da se u entitetu Republika Srpska obrazuju na bosanskom jeziku, odnosno svima na cijelom prostoru BiH da imaju obrazovanje na svom maternjem jeziku.

sda sbb radoncic izetbegovic (6)

Kao priroitete budućeg djelovanja, SDA i SBB naveli su provođenje reformi, unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje javne potrošnje, efikasnu borbu protiv korupije i organizovanog kriminala, kao i zahtjev za obradu i objavu rezultata popisa stanovništva u BiH izvršenog 2013. u skladu sa zakonom i međunarodnim statističkim standardima na koje se BiH obavezala potpisivanjem protokola sa međunarodnim statističkim institucijama.

Dva važna cilja buduće koalicije SDA i SBB-a, kako je navedeno, su i integrisanje BiH u Evropsku uniju i NATO.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović istakao je da će 19. oktobar biti upamćen kao pozitivan datum kada je potpisan sporazum dvije stranke koji garantira da će one sarađivati na sređivanju prilika u BiH kroz jačanje integracija i reintegracija te djelovati protiv onoga što je destabilizacija i dezintegracija BiH.

SBB ne lobira za ulazak SNSD u vlast

“Ovo će biti vjetar u leđa provedbi reformske agende u skladu sa predsjedničkom izjavom koja je potpisana u januaru ove godine. To će omogućiti napredak BiH na njenom evroatlantskom putu”, naglasio je Izetbegović.

On je rekao da će se realizacija koalicionog sporazuma provoditi paralelno na svim nivoima u BiH te da očekuje da će novi saziv, odnosno sastav Vlade FBiH biti do kraja ovog mjeseca, a cjeokupan proces implementacije sporazuma do kraja novembra.

sda sbb radoncic izetbegovic (4)

“Trenutno je fokus na Vladi FBiH, a ono što je naš stav jeste da Savez za promjene ostaje u okviru parlamentarne većine na razini Vijeća ministara BiH”, rekao je Izetbegović.

[yuzo_related]

On je istakao da je Predsjedništvo BiH pravo mjesto na kojem se razgovara o sudbini države BiH, pa su tako u proteklom periodu upriličeni i svi stranački razgovori. Na konstataciju da Savez za promjene ne želi da mijenja partnere u vlasti na nivou Vijeća ministara BiH, Izetbegović je rekao da je njihov takav stav došao zbog bojazni za njihovu poziciju te da je u razgovorima upoznao čelnike Saveza o stavovima SDA.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da građani BiH u narednom periodu ne trebaju očekivati spektakularne promjene, jer je ekonomska kriza u svijetu te da je situacija u skladu s tim loša i u regionu.

“Ono što je nama potrebno i što je izvjesno jeste krvnički rad da ova zemlja krene ka ekonomskom razvoju i jačanju pravne države. U skladu s tim, mi moramo dati sve od sebe da kao stranka, onosno koalicija pomognemo provedbu reformske agende”, rekao je Radončić.

Istakao je da je SBB ne lobira da SNSD uđe u vlast te da to neće biti moguće sve dok ta politička stranka poziva na referendume i dezintegraciju BiH.

sda sbb radoncic izetbegovic (1)

Predsjednik SBB-a je istakao da je najavljena koalicija SDA i SBB izazvala “opću euforiju građana, članstva političkih stranaka, Islamske zajednice u BiH, ali brojnih intelektualnih krugova”. On je kazao kako je koalicija SDA-SBB ona koja je garant prosperiteta građana BiH.

Vučić dobrodošao u BiH

Na pitanje da li će biti novi ministar u Vijeću ministara BiH, Radončić je kazao da se u proteklim godinama već realizirao na pozicijama tako da nema lični entuzijazam.

“Ukoliko to bude interes građana i ponuda koalicionih partnera da im mogu pomoći u realizaciji dogovorenih projekata, razmisliću o svom uključivanju u budući rad Vijeća ministara BiH”, rekao je Radončić.

sda sbb radoncic izetbegovic (7)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, na pitanje šta će reći premijeru Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posjete Sarajevu početkom novembra, rekao je da će mu kazati: Dobar dan, i dobrodošao u BiH.

O istragama vezano za napad na Vučiča 11. jula u Srebrenici, Izetbegović je kazao da će prepustiti da o tome kaže Vijeće ministara BiH.

“Nije bilo moje da dajem garancije prilikom prošlog dolaska Vučića, pogriješio sam i ne želim da ponavljam nešto slično. Na Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim organima koji se bave sigurnošću je da daju odgovore na određena pitanja”, kazao je Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.