PREDSJEDNIŠTVO SDA

Izetbegović: Nema pregovora dok se dvije stvari ne urade

Hrvatska strana ima svoje zahtjeve o pitanju tzv. legitimnih predstavnika, a mi imamo naše zahtjeve koji će donijeti mehanizme i zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje bilo koje strane u BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH ako nisu implementirani rezultati izbora od prije dvije godine.

“Evo će godinu dana kako nije popunjen Ustavni sud Federacije BiH voljom predsjednika FBiH Marinka Čavare. Dok se te dvije stvari ne urade – pregovora neće biti”, rekao je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA povodom pregovora sa HDZ-om i sastanka sa liderom te stranke Draganom Čovićem.

Prema njegovim riječima, u eventualnom nastavku pregovora SDA će tražiti mehanizme koji će definitivno onemogućiti da se takve stvari ponavljaju.

“Hrvatska strana ima svoje zahtjeve o pitanju tzv. legitimnih predstavnika, a mi imamo naše zahtjeve koji će donijeti mehanizme i zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje bilo koje strane u BiH”, rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da je sporazum o “mini-Šengenu”, koji treba da omogući ubrzano i olakšano kretanje, robe, ljudi i kapitala previše ispolitizovan i dodao da nije riječ o novoj političkoj asocijaciji.

Predsjedništvo SDA je ponovilo zahtjev Vijeću ministara da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o javnim nabavkama, zakon o sukobu interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave.

“To sve spada među osam prioriteta, čijom bi realizacijom BiH ostvarila kredibilnu pretpostavku za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Tri od osam uslova smo do sada ispunili”, rekao je Izetbegović.

Lider SDA je pozvao Vladu i Parlament FBiH da usvoje novi set reformskih zakona koji će omogućiti smanjenje doprinosa i druge fiskalne mjere, ističući da bi time bio dat novi zamajac ekonomiji u FBiH.

Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo SDA razgovaralo o odlasku člana Predsjeništva BiH Milorada Dodika u Zagreb i naveo da je iznenađen odlukom državnog vrha Hrvatske “preskakanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića”.