Predsjednik SDA

Izetbegović: Novalić je napravio samo jednu grešku

New Project (16)

Izetbegović je želio komenarisati samo slučaj hapšenja Fadila Novalića

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH, gostovao je u Dnevniku 2 Federalne televizije gdje je, između ostalog, govorio o aferi “Respiratori”.

Sud BiH donio je danas odluku da se premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić brane sa slobode u predmetu “Respiratori”.

Izetbegović je želio komenarisati samo slučaj hapšenja Fadila Novalića, te je kazao da je njegovim puštanjem na slobodu samo ublažen negativni efekat njegovog hapšenja.

– Obično političari, kako se kaže, ne stavljaju sva jaja u jednu korpu. Ali ja sam se stavio na stranu Novalića jer ga jako dobro znam. On je samo jednu grešku napravio. Kao premijer nije morao znati ništa posebno o respiratorima, trebao je da pita stručne ljude šta je ovo, pod tom šifrom, prvi put nabavljamo kineske respiratore, šta se krije pod tom šifrom. Zato sam stao uz njega, znam kakav je čovjek, koliko radi, sedam dana u sedmici, 20 sati na dan, rekao je Izetbegović, te dodao da će se pokazati da Fadil Novalić nema nikakve veze s onim za šta je optužen.

“Iskusni tužioci sve ovo znaju, nema nikakvih činjenica, to će se nedvosmisleno pokazati. Ovo je udar na Novalića, strukturu vlasti, bošnjačku komponentu na vlasti. Tužilaštvo stoji iza svega, ako se ovo i dalje nastavi, onda ćemo moći govoriti o montiranom procesu. Za sada mogu reći da je ovo je udar na poziciju Bošnjaka. Tužilaštvo je pod političkim utjecajem, ne radi ništa po pitanju udara vlasti RS-a na odluke Ustavnog suda, za to niko nije odgovarao, a onda se popravlja na Bošnjaku, koji nije tri dana jeo ni pio i koji je sebe doveo na rub kolapsa. Nije ovo ništa slučajno”, kazao je Izetbegović.

Ističe da su o svemu trebali biti pitani oni koji imaju komandnu odgovornost – ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, te direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“Svi su Hrvati, kako su preskočili njih, a došli do Novalića? Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju”, rekao je Izetbegović.

Kompletno gostovanje Bakira Izetbegovića u Dnevniku 2 FTV-a pogledajte u priloženom videu.