Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sda

Izetbegović: Plan OHR-a je probni balon, jedna stvar u njemu je posebno opasna

izetbegovic

Govoreći u ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe

U ispunjenoj sali Doma kulture u Gornjem Vakufu održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

Između ostalog, Izetbegović je govorio o najavama promjena Izbornog zakona koje planira nametnuti visoki predstavnik.

Govoreći u ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

– Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto – izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju pozitivni aspekti predviđenih izmjena, Izetbegović je izdvojio uklanjanje postojećih mehanizama blokada na federalnom nivou. Ljevičarske stranke, dodao je, uvijek znaju šta neće, ali nemaju smjelosti da preuzmu odgovornost.