Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

za nove generacije

“Vlada FBIH ne radi ništa povodom poskupljenja energenata i moguće buduće krize”

fadil novalic db (1)

“Hitno tražimo od nadležnih da se obezbjedi skladište gasa za slučaj prekida u snabdijevanju tokom sezone, da se povede računa o potrebama građana za ogrjev prije prodaje susjedima te da se uvedu olakšice za kupovinu energenata za građane”

“S obzirom na usložnjenu energetsku situaciju zbog rata u Ukrajini, ispred nas je neizvjesna grijna sezona. Sa jedne strane postoje indicije da bi moglo biti problema u isporuci gasa kroz Bugarsku, a sa druge strane da će cijene ogrjeva i plina i dalje rasti”, saopćeno je iz pokreta Za nove generacije.

Kako dalje navode, to predstavlja dodatni udar na džepove građana koji pokušavaju na sve moguće načine da se snađu.

“Za to vrijeme se Vlada FBiH ponaša kao cvrčak u bajci te ne radi apsolutno ništa da se isto prebrodi i olakša. Naši susjedi u Srbiji hitno kupuju dodatne količine uglja te zakupljuju skladišta gasa, Hrvatska ima LNG terminal, a Slovenija uvodi olakšice kroz poreze.

Hitno tražimo od nadležnih da se obezbjedi skladište gasa za slučaj prekida u snabdijevanju tokom sezone, da se povede računa o potrebama građana za ogrjev prije prodaje susjedima te da se uvedu olakšice za kupovinu energenata za građane.

U međuvremenu, sa rastom cijena dolazi i do povećanja prihoda. Kao rezultat toga, od nadležnih iz federalne Vlade često slušamo o rekordnim iznosima uplaćenih poreza od strane građana. Nažalost, te informacije se plasiraju kao pozitivan rezultat njihovog rada.

Umjesto što taj novac čuvaju za predizbornu kampanju i već ustaljenu kupovinu glasova, pozivamo ih da ga za početak kroz subvencije i poreske olakšice vrate građanima. Na kraju krajeva, to i jeste novac građana”, poručuju iz pokreta Za nove generacije.