Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SDA spremna i na amandmane zakona o radu

29/07/2015

Stranka demokratske akcije (SDA) je za to da Prijedlog zakona o radu ostane u parlamentarnoj proceduri, odnosno da sutra bude na dnevnom redu Doma naroda Federalnog parlamenta, ali je spremna i na amandmansko djelovanje – izjavio je popodne u Sarajevu predsjednik te stranke Bakir Izetbegović koji je i član Predsjedništva BiH.

On je to rekao nakon današnjih pregovora predstavnika SDA s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH.

Taj savez je, nezadovoljan predloženim zakonom, pozvao članstvo na proteste sutra ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, gdje treba da bude održana vanredna sjednica Doma naroda s ovim zakonom kao jednom od najavljenih tačaka dnevnog reda.

Kao razlog za proteste je Sindikat naveo da najavljeni zakon grubo krši prava radnika ustanovljena aktuelnim radnim zakonodavstvom.

Izetbegović kaže da je današnji sastanak sa sindikatom bio sadržajan i da su stavovi prilično približeni osim o dijelu novopredloženog zakona koji se tiče kolektivnih ugovora. T

Također je rekao da povodom ove situacije, u SDA postoji spremnost da se zasjeda i cijelu predstojeću noć ako treba.

Aktuelne tužbe po kolektivnim ugovorima predstavljaju teret od oko 50 miliona KM mjesečno, napominje predsjednik SDA.

Po Izetbegoviću, nije isključeno da će se mogućem zasjedanju pridružiti federalni premijer Fadil Novalić iako je on danas bio na putu, u Banjoj Luci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.