Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider SDA

Izetbegović: U pregovore se mora uključiti i opozicija

bakir izetbegovic screenshot

Oni insistiraju na tome da se riješi pitanje člana Predsjedništva, dok Čović odbija izborni prefiks i pri tome nisu raspoloženi da se rješava Federacija

Četvrti je dan pregovora sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst u Sarajevu. Nakon što je jutros sastanku prisustvovala opozicija, a fokusu stavljen na blokadu Federacije BiH, u zgradu delegacije EU ponovo su stigli lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Izetbegović je nakon sastanka kazao: “Mislim da ima rješenja, iako to ide polako. Napravila se jedna strateška greška, a to je da se uporno pregovaralo sa HDZ-om i SDA a neodovoljno sa opozicijom. Ovako se stvara utisak da se nešto radi mimo njih. Razgovori će se morati nastaviti u proširenom formatu. Mislim da se nastavlja razgovarati sredinom decembra. Oni insistiraju na tome da se riješi pitanje člana Predsjedništva, dok Čović odbija izborni prefiks i pri tome nisu raspoloženi da se rješava Federacija. To što se počelo i o tome razgovarati jeste zato jer sam ja vršio pritisak. Ne mogu ja reći da su stranci tako jednostrani kako je možda izgledalo u prvi mah. Mi moramo razgovarati i o blokadama u Federaciji i etničkim prefiksima. Ja cijelo vrijeme želim da svi budu uključeni”, rekao je između ostalog Izetbegović.

Na pitanje o tome da li se ide u korist zahtjeva Dragana Čovića i legitimnog predstavljanja Hrvata Izetbegović je poručio: “Šta znači biti legitiman ili nelegitiman. Za mene je i Komšić legitimno izabran predstavnik. Dakle, tu se radi o jednoj nejasnoj formulaciji za koju sam tražio ljude iz Venecijanske konferencije da nam pojasne, nisu znali”, kazao je lider SDA.