stranački skup

Izetbegović u Varešu: Ne smijemo se usuditi pa reći da se dobro živi u BiH

izetbegovic vares

Pored Izetbegovića, na skupu su se obratili predsjednica Općinskog odbora SDA Vareš Alma Kamenjaš, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, nosilac liste SDA za Parlament FBiH Mirsad Zaimović i nosilac liste SDA za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Alija Ogrić, saopćeno je iz SDA

U Centru za kulturu u Varešu održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno, Izetbegović je u uvodu obraćanja podsjetio na česte posjete Varešu tokom i nakon agresije na BiH.

– Ovdje je srce BiH. Ovdje je bilo i srce stare srednjovjekovne kraljevine. Ovdje su i naše stare džamije i stare bosanske crkve, nekropole. To se osjeća kada se prođe ovim krajem. Ali Vareš zaslužuje bolje. I sigurno ćemo se više posvetiti Varešu u narednom periodu – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da posljednji skupovi SDA podsjećaju na one iz perioda osnivanja stranke 1990. godine, te da se osjeti energija među narodom.

– Ne smijemo se usuditi pa reći da se dobro živi u BiH, ali se nikada manje loše nije živjelo ovdje. Od slobode do životnog standarda. Ali naravno da to nije dovoljno. Narod zna da je, uprkos krizama i blokadama, urađeno mnogo toga. Mi u FBiH držimo ekonomiju BiH i guramo je naprijed – izjavio je Izetbegović.

SDA se, dodao je, bori za ovu zemlju i poštuje sve ono što čini i što je činilo BiH kroz njenu historiju.

– Poštujemo sve što je Bog dao da ova zemlja bude. I te nekropole, i crkve, i bosanski kraljevi, i Titovi partizani. Sve što je dobro za ovu zemlju je naše. Nismo mi samo Bošnjaci, mi smo i Bosanci i Evropljani. To su naši preci, naša kost, ti bosanski kraljevi. Mi to volimo, mi to poštujemo i mi to sve čuvamo. Mi smo drugačiji – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da je BiH bogata zemlja, te da je neophodno efikasnije iskoristiti resurse kojima raspolaže.

– Glavni problem i sukus svih problema je odlazak mladih. Zapadne zemlje nude neke stvari koje mi ne možemo ponuditi, a onda neki u BiH krizama i blokadama dodatno pospješuju iseljavanje. SNSD bi da oslabi državu. Na tome se možda dobijaju izbori, ali se gubi biološka supstanca. HDZ im se pridružuje u tome i pokušavaju pritiscima, prijetnjama i ucjenama da ostvare svoje ciljeve. To im neće poći za rukom jer mi nismo ljudi na koje djeluju prijetnje. SDA će, kao i do sada, imati odgovore na sve izazove. Vrijeme je da se i oni urazume, da budu pametniji i da zajedno zaustavimo iseljavanje mladih – kazao je Izetbegović.

Govoreći o odnosu sa HDZ-om BiH, Izetbegović je kazao da se može razgovarati o zahtjevima te stranke po pitanju izmjena Ustava i Izbornog zakona, ali da se u obzir moraju uzeti i zahtjevi SDA. Jednako tako, dodao je, neće proći nametanje rješenja koja su u suprotnosti sa evropskim demokratskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

– Čuli ste šta je danas Milanović izjavljivao. Srbija i Hrvatska se naoružavaju. Imaju svoje igrače u BiH. Međutim, BiH je tvrđava. Dejtonski mirovni sporazum, ma kakve mi imali primjedbe na njega, je napravio BiH u njenim granicama. Iz te je države mnogo lakše braniti BiH nego što je to bio slučaj 1992. godine – izjavio je Izetbegović govoreći o odnosima sa susjednim državama i prijetnjama BiH koje dolaze od ideologija i politika iz tih država.

SDA će, dodao je, braniti sve ono što je izboreno i izgrađeno u proteklom periodu, od države, kulture, vjere, identiteta i ostalih izborenih i reafirmisanih vrijednosti, a samo SDA, poručio je Izetbegović, posjeduje kapacitete da ih brani.

– Mi nemamo alternativu. Kada se stari umore, mladi će preuzeti i gurati dalje – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o političkim oponentima, kazao da oni ne mogu nadjačati SDA jer ne može mržnja nadjačati ljubav prema domovini.

Pored Izetbegovića, na skupu su se obratili predsjednica Općinskog odbora SDA Vareš Alma Kamenjaš, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, nosilac liste SDA za Parlament FBiH Mirsad Zaimović i nosilac liste SDA za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Alija Ogrić, saopćeno je iz SDA.