Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u PSBiH najavljuje

Tražićemo hitno glasanje o sniženju cijene goriva ako Radmanović ne sazove sjednicu do petka

saša magazinović
magazinovic parlament bih db

Poslanici iz opozicionih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH za Fokus su kazali da su u toku konsultacije, da ako predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović ne sazove sjednicu tog doma do kraja sedmice da su spremni potpisati zahtjev za sazivanje hitne sjednice. U tom slučaju, Radmanović bi u roku tri dana morao sazvati sjednicu.

Gorivo u BiH moglo bi pojeftiniti za pola marke već za nekoliko dana, ali uvjet za to je da Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, obojica kadrovi SNSD-a, kao predsjedavajući što hitnije sazovu sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kako bi bio usvojen usaglašeni tekst Zakona o ukidanju akciza na gorivo.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ / FOKUS.BA

Podsjećamo, Komisija za usaglašavanje tog zakona jučer je dala saglasnost na tekst zakona koji predviđa da narednih pola godine uz mogućnost produženja tog roka za još tri mjeseca gorivo bude jeftinije za pola marke, ali za sada nema nikakvih naznaka da će Radmanović i Špirić požuriti da ovaj zakon bude usvojen u Parlamentu BiH, a samim tim i da stupi na snagu.

Hoće li Radmanović pokušati odugovlačiti?

To nije ni čudno, jer SNSD od marta ove godine na sve načine opstruira pojeftinjenje goriva, iako je Predstavnički dom PSBiH još 9. marta na prijedlog Saše Magazinovića, poslanika SDP-a usvojio ovaj zakon koji podrazumijeva niže cijene goriva koje “divljaju” već duže vrijeme.

HDZ SE PREDOMISLIO

Tako se na jučerašnjoj sjednici nisu pojavili članovi Komisije iz SNSD-a, Dušanka Majkić i Dragan Bogdanić. Majkić je inače zagovarala opciju da pojeftinjenje goriva bude na snazi samo 30 dana, što su članovi Komisije Saša Magazinović (SDP) Lidija Bradara i Predrag Kožul iz HDZ-a, i Amir Fazlić (SDA) odbili. Podsjećamo, HDZBiH je ranije u Domu naroda podržao prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić, ali su se očigledno zbog predstojećih izbora predomislili i odlučili podržati ono što je opozicija izglasala još prije pola godine.

Dušanka Majkić predlagala ukidanje na samo 30 dana

Poslanici iz opozicionih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH za Fokus su kazali da su u toku konsultacije, da ako predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović ne sazove sjednicu tog doma do kraja sedmice da su spremni potpisati zahtjev za sazivanje hitne sjednice. U tom slučaju, Radmanović bi u roku tri dana morao sazvati sjednicu.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a kaže da očekuje da sjednica bude sazvana u što skorijem roku.

– Sjednicu treba sazvati što prije, a ako to predsjedavajući Radmanović ne učini do petka, onda ćemo mi kao poslanici vjerovatno tražiti sazivanje hitne sjednice, kako bi što prije glasali i nadam se ponovo se opredijelili za to da gorivo što prije pojeftini – kaže Magazinović.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PSBiH za Fokus kaže da također očekuje da Radmanović i Špirić kao predsjedavajući Domova PSBiH što prije sazovu sjednice. U protivnom i Borenović se zalaže za upućivanje zahtjeva za sazivanje hitne sjednice.

Branislav Borenović

– Očekujem da se ova agonija, ovo mrcvarenje u koje nas je bespotrebno uveo SNSD završi i da nakon tih silnih procedura koje su namjerno osmislili i u njih nas uveli ljudi iz SNSD-a da se konačno ukinu akcize i da se smanji što prije cijena goriva u narednih pola godine i da bude produžena naredna tri mjeseca. To je odluka koju je i donio Predstavnički dom 9. marta, a koje je sporio SNSD i namjerno nas uvukao u gubljenje vremena, što je bila direktna šteta i za građane i za privredu oba entiteta. Očekujem da ako imaju imalo iole sluha za ljudske potrebe, potrebe ekonomije da se riješi pitanje ovih teških kriznih vremena, da uradimo ono što su uradile i Srbija, Hrvatska i Crna Gora još davno. Ako Radmanović i Špirić ne sazovu sjednicu ne vidim razlog da to ne urade poslanici i delegati u PSBiH – kaže Borenović.

KRAJNJE VRIJEME

I poslanik Jasmin Emrić (NES) koji je i u martu podržao izmjene Zakona o akcizama BiH , očekuje da sjednice i Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH budu što prije sazvane.

Jasmin Emrić

– Nema više vremena za gubljenje jer građani su pojeftinjenje goriva očekivali još prije pola godine kada smo u Predstavničkom domu mi iz opozicije izglasali tu mjeru. Očekujem da predsjedavajući Radmanović zakaže sjednicu , a ukoliko do toga ne dođe pridružujem se inicijativi za održavanje hitne sjednice. Krajnje je vrijeme da i građani u BiH dočekaju da nakon dugog vremena rasta cijena i goriva i životnih namirnica konačno dočekaju neku olakšicu. Nadam se da SNSD neće dalje opstruirati pojeftinjenje goriva- kaže Emrić.
I poslanik Damir Arnaut je stava da ako Radmanović ne sazove sjednicu do kraja ove sedmice da skupa s kolegama iz oba entiteta inicira sazivanje hitne sjednice.

Do izbora je 19 dana. Hoće li SNSD odbijanjem zakazivanja sjednica oba doma PSBiH , njihovim eventulanim bojkotom ili glasanjem protiv manje cijene goriva na čemu su do sada ustrajavali to učiniti i uoči samih izbora i s time još jednom potvrditi da nemaju ni malo razumijevanja za većinu svojih glasača koji jedva sastavljaju kraj s krajem znat ćemo već narednih dana.