telefonski razgovor

Scholz pričao s Putinom: Odbijanje ruskog plina je stvar ponosa Njemačke

scholz putin

O sastanku je izvijestio i zvanični Kremlj na svojoj internet stranici

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Olaf Scholz razgovarali su danas telefonom, a prema pisanju medija, glavna tema bio je rat u Ukrajini, o razgovoru dvojice čelnika izvijestio je član njemačke vlade Steffen Heberstreit.

U razgovoru koji je trajao sat i po, Scholz je govorio o potrebi diplomatskog rješenja ukrajinskog sukoba, kao i o potrebi postupanja s ratnim zarobljenicima u skladu s odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

U razgovoru je bilo riječi i o situaciji oko NE Zaporožje. Scholz je podsjetio koliko vojne operacije mogu biti opasne u blizini elektrane te pozvao na njihovo izbjegavanje u skladu s preporukama misije IAEA-e.

Osim toga, njemački kancelar izrazio je zabrinutost zbog pitanja hrane, podsjetivši na važnost sporazuma o žitu koji nadzire UN.

Putin nudi besplatan prevoz gnojiva

O sastanku je izvijestio i zvanični Kremlj na svojoj internet stranici.

Prema zvaničnom saopštenju, Putin je skrenuo pažnju Scholzu na, kako tvrdi “očita kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske strane, kontinuirano granatiranje gradova Donbasa, usljed čega su ubijeni civili i namjerno oštećena civilna infrastruktura”. Podsjećamo, nakon katastrofe koju je pretrpjela oko Kharkiva, ruska vojska zasula je raketama civilne ciljeve širom Ukrajine. U posljednjih šest mjeseci Putinova armada razara gradove širom Ukrajine, pri čemu je ubijeno na stotine civila.

Prema saopštenju Kremlja, Putin je detaljno je govorio o mjerama poduzetim u koordinaciji s IAEA kako bi se osigurala fizička zaštita nuklearke Zaporižje, koji je, prema njegovim tvrdnjama “izložen stalnim raketnim napadima iz Ukrajine, što stvara stvarne rizike od katastrofe velikih razmjera”.

Putin je Scholzu kazao i kako nema pomaka u uklanjanju prepreka izvozu ruskih proizvoda i gnojiva. Potvrdio je spremnost ruske strane da isporuči velike količine žitarica na inostrana tržišta, kao i da besplatno preveze gnojiva blokirana u evropskim lukama u siromašne zemlje.

Putin je također ustvrdio da “ruska strana Međunarodnom odboru Crvenog križa omogućuje pristup ratnim zarobljenicima, dok Kijev ne”.

Opisujući aktualnu situaciju u evropskom energetskom sektoru, Putin je ustvrdio da je Rusija “bila i ostala pouzdan opskrbljivač energetskim resursima, ispunjavajući sve svoje ugovorne obveze, a prekidi, primjerice, u radu plinovoda Sjeverni tok 1 su uzrokovano proturuskim sankcijama koje onemogućuju njegovo održavanje”.

“S obzirom na to da su vlasti dotičnih zemalja prekinule opskrbu plinom rutama kroz Ukrajinu i Poljsku te odbile pokrenuti Sjeverni tok 2, pokušaji da se krivnja za probleme u opskrbi Europe energijom prebaci na Rusiju izgledaju vrlo cinično”, poručili su iz Kremlja.

Scholz: Ponosni smo što smo odbili ruski plin

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je danas je prilika da odbije isporuku prirodnog plina iz Rusije stvar ponosa njegove zemlje.

Rekao je da će se u januaru sljedeće godine u Njemačkoj pojaviti novi terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina. Što će, u skladu s time, omogućiti početak isporuka LNG-a morem direktno u Njemačku.

“Razmišljali smo o tome kako postati nezavisni o uvozu plina iz Rusije… Gledali smo odakle još dolazi naš plin: iz Norveške, Nizozemske i svi su zamoljeni da prošire svoje kapacitete… I razmišljali smo o tome kako osigurati opskrbu ukapljenim plinom brodovima do sjevernonjemačke obale, koji se potom njemačkim plinovodom može upumpavati u skladišta plina”, rekao je Scholz.

Prema kancelarovim riječima, to smatra postignućem, jer malo ko je mogao pomisliti tako brz prelazak na alternativne dobavljače.

Scholz je kazao da je njegova zemlja spremna za nadolazeću zimu, s punim skladištima plina 85 posto.