predsjednik sda

Izetbegović za BHT: Bratić je otišao, i oni će izgubiti jednog

bakir izetbegovic

Izetbegović nije precizirao da li će SDA podržati Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) odgovorit će na smjenu Senada Bratića sa mjesta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), tvrdi u intervjuu “Jedan” za BHT predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Bratić je prošle sedmice smijenjen zbog podrške deklaraciji SDA, koja je, prema ocjeni NSRS, protivna interesima RS-a.

“Bratić je otišao. Vidjet ćemo gdje će oni izgubiti jednog. Morat ćemo tako. Na svaki takav potez morat ćemo tako odgovoriti, jednostavno da odučimo drugu stranu da tako radi. Mi moramo pomoći gospodinu Dodiku da počne poštovati Ustav, zakone i partnere”, kaže predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović nije precizirao da li će SDA podržati Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH. Tvrdi da vlast može biti formirana sutra, ali da nema uvjetovanja.

“Što se mene tiče, to može biti urađeno sutra ujutro, kada srpska strana, koju predvodi gospodin Dodik, prestane insistirati da se ne poštuju zakoni, a hrvatska strana prestane zaustavljati formiranje vlasti na federalnom nivou sa zahtjevom da se promijeni zakon (izborni op.a.). Poštujmo sadašnje zakone, pa ćemo ih mijenjati u hodu. Nema nas tu, nema mene s tim ključem. Ja sam samo ona bosanska strana u politici, koja ne može dopustiti da se ne poštuju zakoni i pravni konstrukt u državi. Ni više ni manje”, tvrdi predsjednik SDA.

U intervjuu “Jedan” saznajte i zašto je predsjednik SDA Bakir Izetbegović protiv održavanja vanrednih izbora, šta misli o euroatlantskim integracijama, reformama u SDA.

Intervju “Jedan” je na programu večeras od 21.00 sat na BHT1.