Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hapšenje Orića: Izetbegović pozvao na razgovor ambasadora Švicarske

BiH

izetbegovic mauer

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović je od ambasadora Švicarske u BiH Heinricha Mauera zatražio da švicarskim vlastima prenese najoštriji protest zbog hapšenja Nasera Orića po potjernici koju je Republika Srbija raspisala u februaru 2014. godine, a koju je Generalni sekretarijat Interpola usljed protivljenja BiH njenom raspisivanju izbrisao iz svih Interpolovih baza podataka, te zatražio od zemalja članica Interpola da sve informacije registrovane na osnovu te potjernice uklone iz svojih nacionalnih baza podataka.

“Evidentno je da Švicarska nije postupila u skladu sa Statutom i propisima Interpola i navedenim zahtjevom Generalnog sekretarijata Interpola, jer je kantonalna policija u Ženevi hapšenje Nasera Orića izvršila po nalogu Federalnog ureda za pravosuđe Švicarske”, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović je također uložio oštar protest zbog izuzetno neprofesionalnog i krajnje ponižavajućeg načina na koji je policija Kantona Ženeva izvršila pretres i hapšenje Nasera Orića, kao i načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića, te potpredsjednika Skupštine općine Srebrenica Hamdije Fejzića. Podsjetio je da su navedene osobe putovale u Ženevu na poziv gradonačelnice Ženeve i bošnjačke zajednice u tom gradu, a radi prisustva manifestaciji obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

izetbegovic mauer2

“Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ovom prilikom informisao ambasadora Mauera o činjenici da Bosna i Hercegovina i Srbija imaju zaključene bilateralne sporazume u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći. U skladu s tim sporazumima između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije 2013. godine potpisan je protokol o saradnji, koji daje garanciju da će se postupci za krivična djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog”, saopćeno je iz Kabineta Izetbegovića.

S obzirom da Naser Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan organima gonjenja u BiH, Izetbegović je izrazio očekivanje da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola između dviju država, te da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju Nasera Orića, jer bi takav postupak Srbije bio suprotan ciljevima radi kojih su predmetni sporazumi i protokol potpisani.