Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Ukoliko tekst rezolucije o Srebrenici bude loš glasat ćemo protiv

BiH

aleksandar vucic

Odgovarajući na novinarska pitanju na temu rezolucije o Srebrenici, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da komentariše ništa dok se prvo ne upozna sa tekstom rezolucije te da smatra da se ceo region treba da “posveti budućnosti, a ne stalno da se vraća u prošlost i da traži razloge za razlike i sukobe iz prošlosti”.

Navodeći da ne razume zašto je tekst rezolucije pisan bez toga da je Srbija bila upoznata sa tim, Vučić je rekao da mu nije jasno zašto to rade i zašto su radili i da ne shvata šta je krajnji cilj.

“Ja nemam problem da sagledavam prošlost na objektivan način i sebe nerijetko da kritikujem, nikakav problem nemam, ali bih volio da ima mnogo manje politike u svemu i da me pitate zašto neki pišu ili prave nacrt rezolucije, a da Srbija nije sa tim upoznata”, rekao je Vučić.

Upitan da li smatra pisanje rezolucije o Srebrenici kao pritisak da neko iz Srbije ode 11. jula u Potočare na obilježavanje 20 godina, Vučić je rekao:

“Na mene niko ne može da vrši pritisak. Išao ili ne išao u Srebrenicu to će biti odluka Republike Srbije, a ne odluka Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Ruske Federacije ili bilo koga drugog” i dodao da odluka da li će otići zavisi od bezbroj faktora, kao i da sve te odluke nisu lake za Srbiju.

Po pitanju glasanja o rezoluciji u UN-u, Vučić je rekao da ne može ništa da kaže jer još uvek nije pročitao tekst rezolucije i istakao:

“To mogu da komentarišem tek kada vidim tekst rezolucije. Ako bude loš tekst rezolucije, mi ćemo glasati protiv, ako je dobar tekst rezolucije, bićemo za, ali moram da vidim tekst prvo.”

Upitan da li moguće izručenje Nasera Orića može negativno da utiče i pogorša odnose sa Bošnjacima te da li će Srbija odustati od potražnje za izručenjem, Vučić je naveo:

“Srbija će dati sve od sebe da očuva unutrašnju, političku, ekonomsku i punu regionalnu političku stabilnost. Pustite pravosudne organe Srbije da rade svoj posao.”

Na pitanje šta očekuje od buduće posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, Vučić je kazao da očekuje korektnu i dobrosusedsku posetu, koja će delovati na još bolje odnose Beograda i Sarajeva.