Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegovićeva podrška Komaricinoj izjavi uzburkala duhove u RS-u

bakir izetbegovic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu kako su nedopustivi i neopravdani napadi na banjalučkog biskupa Franju Komaricu zbog njegova podsjećanja na zločine koji su tokom rata u BiH počinjeni nad nesrbima u Banjoj Luci.

Izetbegović je novinarima rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tokom rata sistematski tjerani iz Banje Luke i da se to ne može negirati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih šesnaest džamija te katoličke crkve.

“Banja Luka nije bila pod opsadom niti je tamo bilo ratnih sukoba a to se ipak dogodilo”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da se možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema.

“Iz tog grada su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom ili nekako drugačije”, rekao je Izetbegović.

Reagirao je promtno predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je za Srnu ustvrdio da je “istup Bakira Izetbegovića još jedan u nizu dokaza da je na sceni zloupotreba institucija na nivou BiH odakle se plasiraju isključivo bošnjački stavovi”.

Dodik je ocijenio da ponašanje Bakira Izetbegovića nije nikakav incident, jer on u kontinuitetu daje izjave na fonu onoga što je u “Islamskoj deklaraciji” zapisao njegov otac.

“To isto danas, drugim sredstvima, radi Bakir Izetbegović. Očito je da je na sceni zloupotreba zajedničkih institucija, poput Predsjedništva BiH odakle Izetbegović plasira isključivo bošnjačke stavove”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Mladen Ivanić uključio se u raspravu tvrdnjom da je današnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH.

“Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH.

Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći”, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.