Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte kako je nekada izgledala “prijestolnica ISIL-a” prije “kalifata”

raka

Sirijski grad Raqqa nalazi se na sjevernoj obali rijeke Eufrat. Raqqa je udaljena oko 160 kilometara istočno od najvećeg sirijskog grada Aleppa, te oko 40 kilometara istočno od Tabqe, najveće sirijske brane.

Danas kada se spomene ime Raqqa prva asocijacija je na de-facto glavni grad tzv. “kalifata” kojeg je proglasila na teritoriju Sirije i Iraka teroristička organizacija ISIL.

No, Raqqa je puno više od toga, Raqqa je grad s dugom i slavnom poviješću i bilo bi sramotno kada bi ostala zapamćena samo po ovoj crnoj epizodi. Raqqa je nekoć bila važan centar kulture, znanosti, politike, trgovine i religije.

Zadnji popis stanovništva u Raqqi je iz 2004. godine i onda je grad brojio oko 220.000 ljudi, što znači da je bio šesti po veličini.

Teško je reći koliko civila danas živi u Raqqi, no može se pretpostaviti da su mnogi pobjegli (ali i mnogi pristaše terorista i njihove ideologije su došli).

Rat u Siriji je izbio 2011. godine, a grad Raqqa je pao u ruke militanata u ožujku 2013. Militanti, predvođeni Al-Qaedom, ali i pojedinim FSA skupinama, preuzeli su kontrolu i srušili spomenik prvom sirijskom predsjedniku Hafezu al-Assadu.

Uskoro je Al-Qaeda u gradskom sportskom centru osnovala šerijatski sud.

Prema pojedinim izvorima tada su istomišljenici počeli stizati u Raqqu iz provincija kao što su Aleppo, Homs i Idlib. Zato i jest teško reći koliko civila danas živi u Raqqi, jer unatoč činjenici da ih se mnogo od 220.000 odselilo (uključujući i gotovo sve kršćane koji su tvorili oko 10% stanovništva), teško je reći koliko je civila zapravo došlo kako bi ovdje mogli živjeti pod strogim šerijatskim zakonima.

Sredinom siječnja 2014. kontrolu nad Raqqom od Al-Qaede preuzimaju još radikalniji akteri – pripadnici terorističke organizacije ISIL. Nakon zauzimanja grada dali su pobiti sve Alawite kao i sve potencijalne pristaše Bashara al-Assada. Zatim su uništili sve šijitske džamije i kršćanske crkve.

Raqqa tako postaje najzloglasniji grad na svijetu jer postaje de-facto glavni grad ISIL-ovog “kalifata” kojeg je proglasio samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi.

Teroristi u Raqqi su pod čestim napadima sirijskih, ruskih, američkih, a ponekad i francuskih zračnih snaga (nakon napada u Parizu 15. studenog 2015., francuske zračne snage bacile su 20 bombi na grad), no, i dalje odlijevaju.

Već se mjesecima spominje potencijalna ofenziva koja bi imala za cilj izbaciti ISIL iz Raqqe, no, to se još nije desilo.

Trenutačno dvije vojske napreduju prema Raqqi – sirijska vojska iz pravca Palmire i kurdske snage iz pravca sjevera. Nije tajna da sirijsku vojsku podupire Rusija dok kurdske borce podupiru i Rusija i SAD, ali znatnije SAD.

Tko će se prvi probiti do Raqqe, vjerojatno ćemo saznati već ove godine, piše Advance.hr.