Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegoviću u Beogradu odsvirali pjesmu “Sarajevo ljubavi moja” (FOTO)

BiH

vucic izetbegovic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović prošetali su danas Knez Mihailovom ulicom u Beogradu i sjeli u baštu restorana “Kolarac” na osvježenje.

Bošnjači član Predsedništva Bakir Izetbegović prenio je novinarima da se lijepo osjeća u Beogradu, gradu koji se, kako kaže, razvija, te da mu je uvijek drago kad ga službeni put dovede u prestonicu Srbije.

“Naš prijatelj Aleksandar (Vučić) se pokazao kao izvanredan domaćin”, rekao je Izetbegović.

Vučić je odgovorio da su Srbi odlični domaćini, a Bošnjaci i Hrvati jednako dobri.

Izetbegoviću su muzičari u poemnutom lokalu odsvirali pjesmu “Sarajevo ljubavi moja”.

– Dugo nisam mogao da prošetam Knez Mihailovom kao nekad, kad sam bio mladić – podijelio je Izetbegović s novinarima doživljaj današnje zvanične posjete Beogradu. – Nakon stotinu godina ratova i belaja, vrijeme je da imamo stotine godina mira – rekao je Izetbegović novinarima tokom šetnje Beogradom.

On je dodao da nema života u regionu bez sigurnosti, stabilnosti i poverenja, kao ni bez lidera spremnih da pruže ruke jedni drugima, te da je danas poslata prava poruka – da nema života u regionu bez poverenja. Izetbegović je naglasio da dugo nije bio u šetnji Beogradom, Knez Mihailovom ulicom, među građanima.

– Utisci su jako dobri, ljudi spontano i lijepo reaguju – rekao je Izetbegović. Građani znatiželjno zastaju i povremeno pozdravljaju goste, a jedna žena je Vućiću i gostima tokom šetnje prišla i rekla naglas: “Mir, mir, samo da rata ne bude”. Gosti i domaćini su potom nastavili ka Kalemegdanu gdje im je KUD “Stanko Paunović” iz Pančeva priredio doček i program. Izetbegović i Vučić su na Kalemegdanu odigrali i partiju šaha.

U prijateljskom “okršaju” domaćin je izborio pobjedu, rekavši u šali da je “danas imao više sreće”.

A premijer Srbije je i gostima pokazao i dio koji je raščišćen za izgradnju “Beograda na vodi”.

Šetnju visokih zvaničnika prati veliki broj novinarskih ekipa, kao i jake bezbjednosne mere, a prolaznici i turisti fotografišu zvaničnike mobilinim telefonima.

Čović, Ivanić i Izetbegović obišli su ranije danas zgradu Geozavoda u Beogradu u društvu Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Mali je gostima detaljno predstavio projekat “Beograd na vodi”, na maketi, koja se nalazi u obnovljenoj zgradi Geozavoda.

Čović, Ivanić i Izetbegović su ranije danas razgovarali sa premijerom Vučićem u Palati Srbija, nakon čega su se obratili medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zvaničan ručak organizovan je u vili Mir.