Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Temperature na Balkanu danas najviše u Evropi: Mostar se topio na “plus 41” (FOTO)

BiH

mostar vrucine (8)

Prema posljednjim podacima o visini temperature zraka u Evropi, gradovi u zemljama Balkana su danas bili najtopliji na prostoru tog kontinenta, piše Anadolu Agency (AA).

Danas je primjerice u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost, a samo ponegdje uz nešto više oblačnosti registrovana je i grmljavina.

 U Mostaru najtoplije

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature zraka u 14 sati je na Bjelašnici 19 stepeni, u Sarajevu i Srebrenici 34, Gradačcu, Sanskom Mostu i Tuzli 35, Bihaću, Bijeljini, Bugojnu, Doboju, Goraždu, Neumu, Prijedoru i Zvorniku 36, Banja Luci, Drvaru, Jajcu i Trebinju 37, Zenici 38, Stocu i Čapljini 40, dok je Mostar bio najtopliji bh. grad gdje je izmjeren 41 stepen Celzijusa.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u glavnom gradu te zemlje danas je izmjereno 39,8 stepeni Celzijusa. U Ulcinju je temperatura danas iznosila 37,2 stepena.

Već sutra u Crnoj Gori se očekuje promjenjivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, veoma toplo i sparno, a uglavnom od sredine dana lokalno se očekuje kratkotrajno kiša ili pljusak praćen grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim predjelima. Jutarnja temperatura vazduha će iznositi od 14 do 28, a najviša dnevna od 27 do 38 stepeni.

U Hrvatskoj većinom vrlo vruće

U Hrvatskoj je danas bilo pretežno sunčano i većinom vrlo vruće. Poslijepodne je uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije zabilježen umjeren razvoj oblaka uz mogućnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova i grmljavine. Najviša dnevna temperatura većinom je iznosila između 34 i 39 stepena Celzijeva.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u Zagrebu je danas bilo pretežno sunčano i vrlo vruće a najviša dnevna temperatura je iznosila oko 37 stepeni.

Zagrepčani uglavnom osvježenje najviše traže uz fontane i u parkovima, u hladovini stabala, kao i njihovi kućni ljubimci. Ulice i trgovi su poluprazni, što zbog vrućina što zbog velikog broja ljudi koji su u ovo doba godine otišli iz Zagreba na godišnje odmore, najviše na obalu.

Prognostičari za sutra najavljuju pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku a poslijepodne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Jutro će biti toplo, a danju vruće i vrlo vruće.

U Beogradu 37 stepeni

U Srbiji je kao i u većem dijelu regiona bilo izrazito vruće. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura u Beogradu je iznosila 37 stepeni Celzijusa, koliko je bilo i u Kragujevcu i Nišu. U Novom Sadu, Negotinu i Kraljevu je izmjereno 36 stepeni.

Sutra se u Srbiji očekuju slične temperature uz blago naoblačenje u pojedinim dijelovima zemlje kao i moguće padavine.

Prema podacima portala Accuweather, danas su temperature u većini gradova u Evropi bile niže nego u zemljama Balkana.

Kako je navedeno na ovom portalu, u Beču je danas bilo 36 stepeni Celzijusa, Bukureštu 34, Berlinu 28, Istanbulu 29, Cirihu 31, Madridu 28, Atini 34, Pragu 35, Lisabonu 27 i Rimu 35 stepeni Celzijevih. Dosta hladnije je bilo u Moskvi gdje je zabilježeno 20 stepeni, Londonu 22, Štokholmu 19 kao i u Oslu.