Nivo mora na Zemlji u narednih 50 godina povećat će se za tri metra

polarni medvjedi

Jedan od najuglednijih klimatologa James Hansen upozorava da bi problem globalnog zagrijavanja mogao imati krajnje opasne posljedice po život na Zemlji.

Hansen je u časopisu “Atmospheric Chemistry and Physics Discussion” objavio rezultate naučnog istraživanja koji predviđaju da bi se nivo mora na Zemlji mogao povećati za tri metra u narednih 50 godina ukoliko se globalna temperatura poveća za dva stepena Celsiusa.

Podsjetivši da je hiljade godina ranije došlo do povećanja globalne temperature za jedan stepen i da je zbog toga došlo do znatnog podizanja nivoa mora i pojave jakih oluja, Hansen je kazao da je u posljednjem istraživanju učestvovalo 17 naučnika i da je posve jasno da mjere koje se poduzimaju s ciljem smanjenja emisije gasova u ozon, nisu dovoljne.

„Ledene plohe na Grenlandu i Antarktiku se tope mnogo brže od očekivanog. To dovodi do povećanja nivoa vode u okeanima i morima“, kazao je Hansen.

Naučnici tvrde da je enormno brzi rast vodostaja mora jasna poruka svjetskim liderima da se svijet nalazi pred velikom krizom i da je neophodno hitno reducirati emisije štetnih gasova u atmosferu.

Hansen je do 2013. godine bio šef Instituta Goddard pri američkoj NASA-i, a trenutno je redovni profesor na Univerzitetu u Columbiji.