BiH

Pripadnici OSBiH gase požar u Bileći i Bosanskom Grahovu

22/07/2015

Više od 30 pripadnika OSBiH 1. pješadijskog bataljona/4. pješadijske brigade iz Livna, sa ostalim pripadnicima civilnih struktura, i danas su nastavili angažovanje u operaciji gašenja požara na području općine Bosansko Grahovo.

Angažovanje pripadnika OSBiH traje od jučer, jer požar nije lokalizovan zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile cijelo područje Bosne, a posebno Hercegovine, i jakog vjetra.

Svi pripadnici OSBiH, kao i pripadnici civilnih struktura koji učestvuju u ovoj operaciji, bezbjedni su, a operacija se uspješno realizuje na terenu.

Planirano je da se u popodnevnim satima angažuje i helikopter OSBiH koji će nakon izvršenog izviđanja ugroženog područja i procjene situacije biti eventualno angažovan kao podrška snagama na terenu.

Za očekivati je da će se zajedničkom akcijom OS i civilnih struktura na aktivnim pozarištima ovaj požar uspjeti lokalizovati do kraja dana.

Nakon kasno sinoć uspješno realizovane operacije gašenja požara na području općine Bileća pripadnici 2. pješadijskog bataljona/4. pješadijske brigade su u toku noći s 21. na 22. juli povučeni u kasarnu „Bilećki borci“ u Bileći.

Trenutno se u kasarni nalazi dežurna pješadijska jedinica koja je u stanju pripravnosti za eventualno angažovanje u skladu sa zahtjevima i ukazanim potrebama.

Helikopter Mi-8 je području općine Bileća djelovao jučer nakon 18.00 sati i u sedam naleta izbacio oko 17.000 litara vode.

Ovim je još jednom uspješno demonstrirana sposobnost OSBiH za brzo, blagovremeno i efikasno reagovanje i pružanje pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu.

OSBiH se nalaze u stalnoj gotovosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva, svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažovane na pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u reagovanju na ovakve i slične krizne i vanredne situacije tamo gdje to bude neophodno, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.