Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izgradnja državnog zatvora u završnoj fazi

ministar pravdeBiH33

Izgradnja državnog zatvora u završnoj je fazi. Svi objekti zatvorskog kompleksa Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija BiH su završeni, a u toku je finalizacija radova na vanjskom i unutarnjem uređenju.

Radi se o ukupno deset objekata od čega su četiri namijenjena smještaju osuđenika i pritvorenika, a šest su servisni objekti.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da su radovi na izgradnji od počeka 2014. godine, ovog za pravosudni sektor u BiH iznimno bitnog projekta, bili intenzivni, a prema predviđanjima izgradnja bi trebala biti završena krajem jula 2016. godine.

– Ministar pravde BiH maksimalno se založio da prevaziđe sve pravne probleme s kojima se projekt susreo tokom ljeta 2016. godine, a sada aktivno radi na prevazilaženju i drugih prepreka koje su se pojavile u posljednjoj fazi izgradnje – istaknuto je u saopćenju Ministarstva.

U tu svrhu, ministar Josip Grubeša, posjetio je Republiku Srbiju i Ministarstvo pravde, da bi s ministricom Nelom Kuborović razgovarao o poboljšanju saradnje te razmjeni iskustava u oblasti izvršenja kaznenih sankcija.

Grubeša i Kuborović su dogovorili da će maksimalno sarađivati da bi koristili obostrana znanja i na taj način poboljšali izvršenje kaznenih sankcija u obje zemlje i otklonili svakodnevne probleme s kojima se susreću osobe koje su zadužene za ovaj sektor, a posebice je naglasak stavljen na razmjenu iskustava u izgradnji zatvora visoke sigurnosti, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.