Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju za BHRT

Izjava američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack mogla bi razočarati Milorada Dodika

Maureen Cormack

Mislim da su sjajne vijesti za BiH da su saveznici NATO-a odlučili da BiH ide dalje tim putem, i SAD u tome pruža potpunu podršku, poručila je Cormack

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack govorila je za BHRT o zelenom svjetlu za MAP, napretku BiH ka EU, odnosu budućeg ambasadora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te o drugim pitanjima.

Zeleno svjetlo za MAP interpretira kao povjerenje koje je međunarodna zajednica ukazala Bosni i Hercegovini, a koje može samo pomoći na putu ka EU.

“Mislim da su sjajne vijesti za BiH da su saveznici NATO-a odlučili da BiH ide dalje tim putem, i SAD u tome pruža potpunu podršku. Ovo je prava šansa da se provedu reforme uz podršku NATO-a. Ovo je garancija stranim investitorima da će njihove investicije u BiH biti stabilne i sigurne”, kazala je ambasadorica SAD-a u BiH.

BHRT: S obzirom da ubrzo napuštate BiH kakva su Vaša očekivanja kada je riječ o odnosu novog američkog ambasadora u BiH Erica George Nelsona i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada se uzme u obzir kakav je bio njeg stav prema vama i PIC-u?

“Vrlo je jasno. Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini rezultat je interresornog procesa kojem doprinosim i ja i novi američki ambasador u BiH. Ona se odlučuje u cijeloj Vladi SAD. Svaki član administracije SAD provodi politiku naše Vlade. Dakle, nema nikakve razlike između mog pristupa BiH, pristupa mojeg kolege Palmera i pristupa novog američkog ambasadora”.

Američka ambasadorica u BiH kaže da stanovnici širom BiH žele istu stvar.

“Proputovala sam cijelu Bosnu i Hercegovinu, ono što čujem i u malim i velikim gradovima, kao i u ruralnim područjima je isto, građani žele da njihova djeca ostanu ovdje, žele radna mjesta, zdravstvenu zaštitu, sigurnost..”, kaže Cormack.

Komentarisala je između ostalog  i miješanje hrvatskih političara u unutrašnju politiku BiH, te Dodikov stav prema njoj kao ambasadorici.

Dio razgovora pogledajte u Dnevniku u 19:00, a cjelokupan razgovor u Dnevniku 3 od 23:05 sati.