Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmjene Zakona o državnoj službi FBiH razmatrat će se po hitnom postupku

BiH

parlament fbih

Tokom rasprave o dnevnom redu, poslanici iz opozicionih stranaka zatražili su na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da se s dnevnog reda skine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi.

Vlada FBiH predložila je razmatranje ovog zakona po hitnom postupku, ali su poslanici Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Stranke za BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Naše stranke ocijenili da zakon treba biti razmatran u redovnoj proceduri.

Naglasili su da nisu ispunjeni uvjeti potrebni za razmatranje zakona po hitnom postupku, ustvrdivši da je institut hitnosti zloupotrijebljen, a naveli su i da su predstavnici međunarodne zajednice i sindikata tražili da se zakon donose u redovnoj proceduri.

Rasprava o proceduri donošenja zakona trajala je više od sat i po vremena, iako je predsjedavajući Doma Edin Mušić (SDA) podsjetio poslanike da se rasprava bespotrebno vodi jer će se svakako izjašnjavati o proceduri donošenja zakona prije glasanja o samom zakonu.

Ipak, poslanici su većinom glasova odbili da se zakon skine s dnevnog reda, a odbijen je i prijedlog da se zakon razmatra u redovnoj proceduri.

Tako je odlučeno da poslanici danas razmatraju tri zakona po hitnom postupku. Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, o eksproprijaciji te o električnoj energiji, a sva tri je predložila Vlada FBiH.