Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmjene Zakona o državnoj službi zaustavljene u Domu naroda FBiH

dom naroda fbih

Dom naroda Federalnog parlamenta sa 30 glasova „za“, jednim suzdržanim i 20 protiv, danas je usvojio na vanrednoj sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH.

Nakon izjašnjavanja u cijelosti, izvršeno je glasanje po klubovima. Klub Bošnjaka podržao je zakon sa 14 glasova „za“ i tri protiv, Klub Hrvata sa 14 „za“ i jednim suzdržanim, a Klub Srba nije odobrio zakon sa dva glasa „za“ i deset protiv.

– Budući da zakon nije dobio potreban broj glasova delegata Kluba srpskog naroda, zakon će ići na ocjenu Ustavnom sudu FBiH – kazala je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Sjednici je prisustvovao predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je u izjavi za Fenu izrazio potrebu da država mora tražiti zakonska rješenja za evidentne probleme u zemlji, smatrajući da je evidentno to da državna služba ne funkcionira na najbolji način i da su građani nezadovoljni odnosom državnih službenika prema njima kada trebaju tražiti rješenja svojih problema u Federaciji.

– Taj odnos treba promijeniti. Ono što je Vlada predložila možda ne sadržava sve najbolje odredbe koje je moguće u ovom trenutku napraviti. S druge strane ni jedan zakonski akt nije za sva vremena, uvijek se može dorađivati i prilagođavati potrebama trenutne situacije – kazao je Čavara.

Uvjeren je da treba raditi na reformama i promjenama u smislu da Federacija dobije što kvalitetniju javnu upravu.

Zakonom je predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni će biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

– Ne znači da ukoliko se mijenja način imenovanja osoba da će sve osobe biti zamijenjene. Oni koji su kvalitetni svakom trebaju, jer svaki poslodavac želi sposobnog radnika pa ne vidim razloga da se govori o ciframa svih onih koji sada obnašaju dužnost da će biti zamijenjeni novima – rekao je Čavara.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati i to u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Na ovaj način nastoji se povećati ekspeditivnost državne službe u izvršavanju radnih zadataka, u skladu s Reformskom agendom za BiH za period 2015.- 2018. godina.

Tokom rasprave Tomislav Martinović izrazio je zadovoljstvo što većina delegata u Klubu Hrvata podržava izmjene i dopune Zakona p državnoj službi u FBiH, koje su donesene u cilju reorganizacije javne uprave.

– Ista zakonska rješenja postoje i u zemljama Evropske unije što se tiče rukovodećih državnih službenika – rekao je delegat Kluba Bošnjaka Admir Hadžipašić.

Smatra da je Vlada FBiH trebala imati malo više osjećaja za amandmane s obzirom da nije prihvatila ni desetine amandmana koje su uložili delegati Doma naroda.

Predsjedavajući Kluba Srba Slaviša Šućur navodeći da je klub usmeno zahtijevao da se o proceduri odlučuje po mehanizmu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tražio je od sekretara Doma Izmira Hadžiabdića tumačenje hitne procedure, koju je predložila Vlada FBiH.

– Ako u samom postupku utvrđivanja hitnosti jedan od klubova ne da većinsku podršku, da bi tu proceduru trebalo zaustaviti i tražiti od Ustavnog suda da se izjasni po tom pitanju – kazao je Šućur.

Hadžiabdić je mišljenja da se ne može samo na proceduru donošenja zakona pozvati na vitalni nacionalni, govoreći da ne vidi razlog što Klub Srba nije podnio pisani zahtjev.

– Ustavni sud će svakako, zbog stenograma sa sjednice koji potvrđuje da je podnesen usmeni zahtjev Kluba Srba, odlučivati o proceduri, ali i o zakonu – istakao je delegat Kluba Srba Nikola Simić.

Usvajanjem u oba doma Federalnog parlamenta izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH izvršit će se njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu i Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH.

Ovim je završena današnja vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Međunarodne organizacije i nevladin sektor žestoko su osudile stavljanje u hitnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi ističući kako će ove izmjene utjecati na integritet, pouzdanost i političku neutralnost javne uprave u BiH.

U Predstavničkom domu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH podržali su zastupnici SDA, HDZ-a, SBB-a, A-SDA i BPS-a. Zakon je podržalo 59 zastupnika, protiv su bila 22 zastupnika, dok suzdržanih nije bilo.

Na zakon u Zastupničkom domu predloženo je ukupno 40 amandmana i svi su odbijeni.