Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest marinca-monstruma koji je svirepo ubio 16 civila u Afganistanu

Robert_Bales1

Robert Bales, američki vojnik koji je 2012. godine na spavanju ubio šesnaestoro muškaraca, žena i djece u avganistanskim selima Balandi i Alkozai, pokušao je da opravda svoj zločin u intervjuu koji je dao za magazin “GQ”.

Bales svoju ispovijest započinje pričom o događaju koji se dogodio svega nekoliko dana pre njegovog zločina.

– Dodijeljena mi je straža na krovu jedne zgrade. Gledao sam mladića koji ide i na svakih nekoliko metara u zemlji kopa malu rupu. Pomislio sam da je neki poljoprivrednik koji nešto sije. Međutim, sve vrijeme je pričao putem nekog uređaja koji je ličio na mobilni. To mi je bilo sumnjivo, ali nisam mogao da procijenim da je on opasan. Svega nekoliko minuta kasnije, moj kolega i njegova četa prošli su tuda kada se odjednom začula eksplozija koja ih je raznijela na komadiće. Poljoprivrednik je zapravo bio taliban, a umjesto sjemena postavljao je eksploziv – počeo je svoju priču Robert Bales, koji je nekoliko dana kasnije na spavanju ubio osmoro djece, četiri žene i čeiri muškarca.

Svi su bili civili, a ubio ih je na spavanju.

Zadatak Roberta Balesa bio je da pomogne specijalnim jedinicima, u operaciji uspostavljanja stabilnosti po selima.

Nekoliko dana kasnije, Bales i njegove kolege uputili su se ka lokalnom putu na kojem se dešavao najveći broj eksplozija u kojima su ginuli američki vojnici, koji su vozilima nalijetali na mine. Amerikanci su se pitali kako talibani znaju kada tačo da aktiviraju eksplozivnu napravu. Odgovor je ležao u ogromnom drvetu, koje je Afganistancima služilo kao orijentir. Kad god je “hamer” prolazio pored velikog stabla, uskoro je odletio u vazduh.

Robert_Bales

– Želio sam lično da raznesem to drvo. Ono je ubijalo moje prijatelje. Hoću da ga uništim – rekao je Bales i opasao stablo eksplozivom.

Te večeri, Bales i njegovi drugovi marinci su u bazi “proslavljali rušenje drveta”, a prema njegovim riječima, popili su mnogo “Jack Danielsa pomiješanog sa coca-colom”. Uz to su gledali film “Man on fire”, sa Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi. Poslije toga marinci su jedni drugima počeli da se žale na malu plaću i loše brakove u kojima su bili.

Bales je nakon toga otišao u sobu i, prema njegovim riječima, popio šaku pilula za spavanje. Pored toga, Bales je već nedjeljama bio na steroidima. Uzimao je stanozolol, anabolički steroid.

– Morate da me razumijete, nisam spavao nekoliko dana. Bio sam potpuno lud. Paranoja me je izjedala, a ja sam samo mislio o talibanima koji nas opkoljavaju i žele da nas ubiju – rekao je Bales.

U pola noći 11. marta Bales ustaje iz kreveta i sa heklerom u rukama izlazi iz baze. Afganistanska vojska, koja je zajedno sa Amerikancima bila u bazi je, prema Balesovim riječima – spavala.

Nakon 20 minuta lutanja, ušao je u kuću Sajida Jana, starog Afganistanca i pobio mu porodicu: ženu, dvoje unučića i sestrića. Onda je ušao u sobu pored i ubio sestrićevu ženu i sedmoro njegove djece. Ukupno – 12 ljudi.

bales zrtve

– Tražio sam talibane, nisam znao da su to civili – rekao je Bales, iako je prva osoba koju je u toj kući ubio bila žena.

Nakon toga je ušao u kuću pored i ubio četvoročlanu porodicu i njihovog psa. Čak je i za to imao opravdanje.

– Ovo nije Amerika. Pas nije njihov ljubimac. To je životinja koja ih upozorava da neko dolazi. To je zato jer su talibani – kazao je Bales.

Nakon što je počinio napad, Bales se vratio u bazu i predao. Nakon toga, 2013. godine osuđen je na doživotnu robiju koju služi u SAD, bez prava na pomilovanje ili uslovnu kaznu.