Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka Operativne grupe

Izmješteni migranti iz prihvatnog centra Bira u Bihaću

BIRA_MIGRANTI0320

Migranti su izmješteni na osnovu odluke Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK), a uz saglasnost ministarstva sigurnosti BiH

Privremeni prihvatni centar za migrante „Bira“ potpuno je prazan. Nakon što su izmješteni maloljetnici bez pratnje, oko 300 odraslih muškaraca takođe je u srijedu izmješteno iz „Bire“.

Jedan dio migranata pušten je da ide u „game“ (prelazak granice), drugi je prevezen u kamp „Lipa“, dok je trećoj grupi, koja je tražila povratak u Sarajevo, omogućeno da kupi karte za autobus, piše Radio Slobodna Evropa.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK), Mustafa Ružnić, nakon izlaska svih migranata iz centra „Bira“, obratio se novinarima u Bihaću.

“Ovim je riješen jedan sigurnosni i zdravstveno-epidemiološki problem”, rekao je Ružnić.

Migranti su izmješteni na osnovu odluke Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK), a uz saglasnost ministarstva sigurnosti BiH.

Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK zasjedala je u utorak 29. septembra i naložila zatvaranje prihvatnih kampova „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši.

Prva grupa migranata, njih 106, izmještena je početkom septembra iz migrantskog kampa ‘Bira’ u kamp ‘Lipa’ koji je udaljen 30 kiliometara od centra Bihaća.

Izmještanje migranata počelo je nakon zaključka Predsjedništva BiH, koje je na sjednici održanoj 27. augusta zaključilo da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta i zadužilo Vijeće ministara BiH da u tu svrhu izdvoji iz budžeta državnih institucija pet miliona maraka (2,5 miliona eura).

Prihvatni kamp „Bira“ u Bihaću otvoren je u oktobru 2018.godine, a prije godinu dana istekao je ugovor o zakupnini sa vlasnikom ovog objekta. Od tada Operativna grupa traži zatvaranje ovog kampa.

U kampu „Bira“ za sada se nalazi oko 300 migranata koji će do kraja dana biti izmješteni u kamp „Lipa“, koji se nalazi 30 km od centra Bihaća.