Anketni odbor: Izvještaj o slučaju stradanja Davida Dragičevića na više od 300 strana

BiH

davor dragicevic 1

Anketni odbora Narodne skupštine RS-a sačinio je na više od 320 strana izvještaja u vezi sa svim relevantnim činjenicama slučaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U tom dokumentu su detalji odgovora na više od 800 postavljenih pitanja predstavnicima banjalučkog Okružnog tužilaštva i policije.

Članovi Anketnog odbora Narodne skupštine RS-a danas razmatraju taj izvještaj koji bi potom trebalo da upute na usvajanje entitetskom parlamentu.

U preteklom periodu uzeli su izjave od ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka Dalibora Vreće i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banje Luka Želimira Lepira.

Sjednicama je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Uime grupe “Pravda za Davida“ prisutni su bili Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Ministar Lukač odgovarao je na pitanja članova Odbora u vezi s procedurama u istražnim radnjama policije, nadležnostima uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i na ostala pitanja u vezi sa djelovanjem policije i MUP u ovom predmetu.

Lepir i Vrećo odgovarali su na pitanja Anketnog odbora u vezi s predistražnim postupkom u slučaju smrti Davida Dragičevića, kao i na pitanja o saradnji istražnih organa.

Tužioci su rekli da utvrđuju sve činjenice u ovom slučaju i da će istraga biti otvorena, ako se i kada utvrdi da je riječ o krivičnom djelu i da za sada Tužilaštvo ne može da kvalifikuje ovaj događaj.

Prethodno su članovima Odbora izjave dali i direktor policije RS-a Darko Ćulum i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Siniša Kostrešević.

Prije toga, Anketnom odboru izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen, te optužuje policiju i tužilaštvo da to prikrivaju. Vrh policije RS-a je protiv Dragičevića podnio tužbe za klevetu, a on je tužilaštvu dostavio više od hiljadu prijava u kojima se navodi da je David Dragičević, koji je nestao 18. marta, a pronađen 24. marta, ubijen.