Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jablanički DF: Gospodo parlamentarci, sram vas bilo

jablanica

“Mi, građani Jablanice, ogorčeni smo usvojenim amandmanima koji se odnose na izmjenu prostornog plana trase Koridora Vc, a posebno izmjenama trase Konjic – Mostar Sjever, jer se na taj način Jablanici ne ostavlja ranije predviđeni priključak na Koridor u mjestu Glogošnica, nego se ide na izgradnju tunela kroz planinu Prenj čime se trasa skraćuje za 18 km”, stoji na početku saopštenja općinske organizacije Demokratske fronte u Jablanici koje prenosimo u cijelosti.

“Navedenom izmjenom grad Jablanica se baca u izolaciju, a isto tako i susjedne opštine Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce i Tomislavgrad koje su povezane sa Jablanicom magistralnim putem M-16/2, a koje na svom putu prema Mostaru i Sarajevu prolaze kroz ovaj grad i kojima je ranije rješenje bilo mnogo prihvatljivije.

Ogorčeni smo na aktuelnu vlast na svim nivoima, od opštinskog, kantonalnog do federalnog, na sve političke stranke čiji su parlamentarci digli ruku i izglasali ovakvu sramotnu odluku (SDA, SBB, SBiH, HDZ).

Ogorčeni smo na sve one koji su na bilo koji način mogli uticati da se navedena odluka ne usvoji, odnosno da Jablanica ima priključak na Koridor Vc. Ogorčeni smo i na one koji su zaboravili šta je ova mala čaršija dala za Bosnu i Hercegovinu, a dala je mnogo kroz istoriju.

Ovo je grad koji je bio poprište najhumanije bitke u II Svijetskom ratu,

„Bitke za ranjenike“, grad koji je u ratnom vihoru od 1992. do 1995. godine otvorio širom vrata i prihvatio izbjeglice iz svih krajeva BiH, slobodna teritorija u kojoj je bila smještena ratna bolnica, grad čiji su borci ratovali na ratištima širom BiH. Ovo je grad u kojem je još davne 1953. godine sagrađena brana i HE Jablanica koja i danas snabdijeva Bosnu i Hercegovinu strujom i čiji je dobar dio teritorije potopljen Jablaničkim i Grabovičkim jezerom.

Zaboravili su mnogi da je Jablanica rodni grad istaknutih sportista BiH, bivše Jugoslavije i svijeta, čijim smo se uspjesima svi radovali, fudbalera Salema i Vahida Vahe Halilhodžića, Hasana Brace Salihamidžića, Senada Lulića, legendarnog Mirze Teletovića. Tako mala čaršija, a tako mnogo dala i kad god je trebalo bili smo tu i ponudili svoju pomoć svakome, a kada je nama bila potrebna svi su nam okrenuli leđa. Nažalost, sad joj se to vraća na najgori mogući način – totalnom izolacijom!

Sve je počelo sramotnm i ničim izazvanom inicijativom prethodne federalne Vlade za ponovnom studijom izvodljivosti i revizijom projekta Koridora Vc. Toliki novac i trud koji je rezultirao najvažnijom izmjenom – isključivanje priključka u Jablanici, radi pojeftinjenja inesticije.

Pa zbog koga se gradi koridor? Zbog stanovništva ili inostranih turista. Najeftiniji koridor bi bio da kroz cjelu Bosnu i Hercegovinu nema priključka!

Ali, najveći krivac za ovo je svakako opštinska vlast (zakonodavna i izvršna), kako aktuelna tako i iz ranijeg saziva, koja je navedenom problemu dok je sve još bilo u fazi izrade pristupila suviše indolentno, skoro nezainteresovano, a kada su odlučili da ipak učine nešto bilo je to mlitavo, kalkulantski i suviše kasno. Kažemo mlitavo jer nisu „pokazali zube“, nisu pokazali odlučnost da riješe ovaj problem.

Kalkulantski jer su čitavo vrijeme kalkulisali da li će „neko drugi“ riješiti naše probleme, nisu reagovali na vrijeme. Takođe nisu ni jednog momenta izvršili pritisak na svoje političke lidere i centrale svojih stranaka da se navedeni problem riješi , jer nisu smjeli, bojeći se za svoje fotelje i svoj status u stranci – pribjeći radikalnijim metodama, političkim neposluhom. Jednostavno, nije bilo inicijative na vrijeme da se nešto učini, a kad nema inicijative od strane lokalne zajednice onda i viši nivoi šute. Sve je trebalo raditi mnogo ranije, ali na žalost
oni koji su to trebali, koji su izabrani i plaćeni da rade svoj posao, da štite interese građana čijom voljom su izabrani i opštine na čijem su čelu, nisu radili svoj posao.

Ovo nije jedina greška opštinskih vlasti jer oni svojim postupcima već odavno „ubijaju“ ovaj grad. U najgorim ratnim godinama imali smo bolnicu koja je tad imala ulogu skoro kao sad klinička bolnica, vršene su operacije, rađala se djeca, bila je puna ranjenika iz svih krajeva, a sada je to Dom zdravlja ( kao malo bolja ambulanta). Nekada je u ovom gradu bila carinska ispostava i špedicija, sad je nemamo jer su je već odavno premjestili u Mostar.

Imali smo sudove, premješteni su u Konjic i Prozor-Ramu, imali smo Policijsku upravu sada imamo Stanicu, a sjedište uprave je u Konjicu, imali smo UNIS – nema ga više jer je uništen i prodat, imali smo pogon tekstilnog preduzeća „AMINA“ i on je uništen i prodan, imali smo kancelariju šumarstva „PRENJ“ – sada je i to premješteno u Mostar, imali smo UTP ČVRSNICA i Hotel „Jablanica“ koji su isto uništeni i prodani, imali smo gradsku apoteku koja je ugašena, imali smo GRANIT kao nosioca razvoja – sad je "na aparatima" (pod stečajem), JKP „Jablanica“ koje je takođe pod stečajem, imali smo srušeni most kao simbol jednog vremena i istorijsku vrijednost – nema ga (odnijela voda greškom JP EP BIH)…

Imali smo svašta, sad nemamo ništa ! Sve smo pustili susjednim opštinama, bez da se iko pokušao pobuniti, uništili ili prodali. Mogli su učiniti mnogo, a nisu učinili ništa. Čak su zadnjih 12 i više godina raspolagali jednim od najvećih budžeta po glavi stanovnika u BiH, ali nisu htjeli ili nisu znali da učine dobro ovom narodu i ovom gradu. Trošili su novac na „šminkanje“ čaršije, a sve to liči kao da šminkamo staru nenu. Sve ovo bi bilo za pohvalu da je bar dio gore navedenih institucija i preduzeća u funkciji, da omladina radi, a ne da završavaju fakultete da bi bili jedan više na birou rada ili da idu po susjednim nam opštinama i mole za posao. Jedino još dobro rade restorani i pokoji privatni kamenorezac, ali od toga ova opština i nema mnogo fajde.

Par stotina zaposlenih radnika od kojih je većina neprijavljena, bez zdravstvenog osiguranja, bori se da preživi, a tajkuni su već odradili svoje.

Oni koji su plaćeni da vode brigu o ovom gradu, oni što se nazivaju “opštinskim vlastima” (zakonodavnim i izvršnim) učinili su mnogo ali na uništenju ovog grada na sve moguće načine, na uništenju njegove budućnosti, a budućnost svakog grada je njegova omladina. Ona ista omladina, koja nakon što završi fakultet, moli roditelje za marku da popiju kafu ili odigraju kladionicu i možete ih vidjeti kako sjede na zidu pored one iste zgrade Opštine čije su im vlasti uništile budućnost.

I na kraju nas još Federalni parlamentarci, po nalogu svojih stranačkih lidera svojom sramotnom odlukom počaste izolacijom. Oni isti parlamentarci i političari koje ova čaršija uvijek lijepo dočeka i počasti najboljom jagnjetinom kada u prolazu, putujući službenim vozilima svrate na ručak, o trošku nas Jablaničana, trošeći budžetski novac. Na kraju nam zabiju nož u leđa. E, pa neka vas je sram gospodo!”