Osuđeni ratni zločinac

Jadranko Prlić ne želi služiti kaznu u Britaniji: “Tamo su seksualni manijaci”

prlic

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – u koje je BIRN BiH imao uvid – napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine

Nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – u koje je BIRN BiH imao uvid – napisao da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

“Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća bezbjednim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara”, navodi Prlić u pismu.

On dodaje da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zathjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji – što bi bilo logično – želim da budem prebačen u zatvor koji ima uslove poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, stoji u Prlićevom pismu.

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.