Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javne nabavke u Putevima i Šumama RS-a primjeri loše prakse

BiH

sume

Javne nabavke u „Putevimaa Republike Spske“, „Šuma RS-a“, te Gradu Banja Luka ocijenjene su kao kritične, dok je provođenje javnih nabavki u Poreskoj upravi RS-a i Elektroprenosu a.d. Banja Luka loše, rečeno je danas u Banjoj Luci na predstavljanu nalaza monitoringa javnih nabavki koji se tiču konkurentnosti i nediskriminacije u postupcima javnih nabavki u BiH.

Timovi monitora, u kojima su predstvanici Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija „Eda“ Banja Luka, Transparency Internationala BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i Udruženja građana „Tender“ Banja Luka, su u periodu april-septembar 2017. vršio monitoring 173 ugovorna organa putem praćenja 1.566 aktuelnih postupaka javnih nabavki.

Procesom monitoringa obuhvaćeni su svi nivoi vlasti u BiH.

-Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume novca iz javnog u privatni sektor i ovi postupci su izuzetno podložni korupciji i različitim zloupotrebama. Kao primjer može služiti podatak da se tokom jedne godine putem javnih nabavki potroši 1,5 milijardi KM, a već naredne, izborne godine, taj iznos je 3,8 milijardi – istakao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Dodao je da je cilj projekta monitoringa dokumentirati, na relevantnom uzorku, različite oblike kršenja Zakona o javnim nabavkama, kako bi se stvorio snažan osnov za zagovaranje pune transparentnosti postupaka javnih nabavki.

Principi nediskriminacije i konkurentnosti predstavljaju, uz efikasnost i transparentost, osnovne principe u provođenju javnih nabavki u BiH. Upravo zbog, kako je saopćeno, važnosti poštivanja tih principa na konferenciji su predstavljeni rezultati monitoringa konkurencije i nediskriminacije u postupcima javnih nabavki.

Kritične prakse (crveno svjetlo) predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koje treba zaustavljati, sprečavati i javno osuđivati loše prakse (žuto svjetlo) predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koji treba pojačano pratiti i poboljšavati, a dobre prakse (zeleno svjetlo) predstavljaju dobre primjere i odsustvo značajnijih rizika integriteta ugovornih organa.

Nakon monitoringa nabavke koje su provođene u javnom preduzeću „Autoputevi RS“ i Vladi Brčko Distrikta istaknute su kao primjeri dobre prakse, saopćeno je iz organizacija koje su vršile monitoring.