Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučajno ili...

Šefica javnih nabavki “zaboravila” proslijediti ponudu, pa otišla na bolovanje

stomatoloski fakultet sarajevo
FOTO: Studomat.ba / Unsplash

Četvrta ponuda je pronađena naknadno u kancelariji šefice Službe za javne nabavke, koja je dan nakon protokolisanja ove pošte obavijestila Stomatološki fakultet da je na bolovanju

Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu poništio je tender za nabavku toaletnog papira i papirnih ubrusa jer je šefica Službe za javne nabavke “zaboravila” komisiji za javnu nabavku proslijediti jednu od pristiglih prijava, a potom otišla na bolovanje.

Ovaj fakultet je u augustu objavio tender vrijedan 20.000 KM u namjeri da nabavi toaletni papir i papirne ubruse. Plan je bio da se održi e-aukcija kako bi se postigla što bolja cijena.

Inače, radi se o postupku u kojem ponuđači čije su ponude ocijenjene prihvatljivim podnose nove cijene koje su niže od početne i gdje se njihovo rangiranje vrši pomoću automatskih metoda ocjenjivanja u informacionom sistemu e-Nabavke.

javna nabavka toalet papira
Obavijest o poništenju javne nabavke (lijevo) i obrazloženja na portalu Javnih nabavki (desno)

Rok za prijem ponuda, odnosno zahtjeva za učešće u javnoj nabavci, bio je 15. septembar. Komisija je istog dana otvorila tri ponude koje su joj dostavljene, te na osnovu njih sačinila zapisnik i dostavila ga na adrese sva tri ponuđača.

Međutim, pet dana kasnije u kancelariji šefice Službe za javne nabavke pronađena je još jedna ponuda firme Lala i Lačo d.o.o. Bijeljina, koja je protokolisana još 14. septembra ali nije proslijeđena komisiji.

Na Stomatološkom fakultetu su nakon ovog saznanja odlučili poništiti tender i raspisati novi.

“Nakon što je utvrđeno da postoji još jedna ponuda, Komisija je preporučila dekanu da poništi postupak javne nabavke jer nam je u cilju transparentnost i ravnopravna konkurencija svih ponuđača. Četvrta ponuda je pronađena naknadno u kancelariji šefice Službe za javne nabavke, koja nas je dan nakon protokolisanja ove pošte obavijestila da je na bolovanju. Ona, inače, više ne radi na Fakultetu jer joj je sporazumno prekinut radni odnos”, potvrdila je za Fokus sekretar Stomatološkog fakulteta Edisa Lišić.