Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa novo

Majica s Dodikovim likom i poruka “đes’ lopov'” u državnom Parlamentu

vulic parlament opozicija
FOTO: N1 / BNTV

Vulić nije pobnudila nikakve dokaze da je ambasador Murphy srušio sajt Vlade RS, ali je ustvrdila da se “jasno vidi da se radi o napadu na institucije RS”

Zastupnici u državnom Parlamentu Sanja Vulić i Milorad Kojić pojavili su se danas u ovoj instituciji obučeni u majice sa likom Milorada Dodika, njihovog stranačkog šefa.

Na majici pored lika lidera SNSD-a, stoji i rečenica “Mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju”.

Vulić i Kojić su ovim činom željeli poslati podršku stranačkom šefu koji se nalazi na optuženičkoj klupi i prijeti mu zatvorska kazna. Osim problema s bh. pravosuđenm, Dodik i njegova djeca Igor i Gorica su i na američkoj i “crnoj listi“.

vulic kojic parlament
FOTO: N1
Kojić i Vulić u Parlamentu

“Prvu, SNSD je trajno opredijeljen za put ka EU što smo potvrdili i jednoglasnom podrškom Rezoluciji. Istina je da se ne slažem lično sa ucjenama kakve smo na sceni imali od EU gdje uskraćuju projekte RS. Takođe se ne slažemo sa uplitanjem Sattlera u zakonodavnu vlast. On treba sugerisati, ali ne i naređivati”, kazala je Vulić novinarima.

Požalila se na djelovanje američkog ambasadora Michaela Murphyja i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Murphy je uveo sankcije djeci Milorada Dodika, a prije par dana je oborio i sajt Vlade RS”, ustvrdila je Vulić. Vulić nije pobnudila nikakve dokaze da je ambasador Murphy srušio sajt Vlade RS, ali je ustvrdila da se “jasno vidi da se radi o napadu na institucije RS”.

“Prvo, na instituciju predsjednika RS, sada i na Vladu RS. Imajući u vidu da je Dejton definisao da BiH čine RS i FBiH, jasno je da se na ovaj način vrši revizija Dejtona, te ugrožava jedan od entiteta”, ustrvdila je Vulić.

Osim toga, Vulić također tvrdi da se Dodiku sudi prema nepostojećem zakonu.

“Predsjedniku RS se sudi po nepostojećem zakonu, zakonu koji je nametnuo turista Schmidt, čovjek bez potvrde Savjeta bezbjednosti, a sud i tužilaštvo primjenjuju izmjenu zakona koju nisu usvojili Predstavnički dom, niti Dom naroda, to je apsurd”, ustvrdila je.

Đes lopov

Na drugoj strani, opozicioni zastupnici u državnom Parlamentu iz RS prilikom pojavljivanja pred novinarima donijeli su bijele papire na kojima je pisalo “Đes’ lopov’!”.

opozicija djes lopove
Opozicija s porukom “Đes’ lopov'”

Aludirali su tako na nedavni događaj kada je Milorada Dodika jedno od djece s kojima se sreo “pozdravilo” sa “Đes’ lopov'”.

U Sarajevu je danas održana 12. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Između ostalog, dom je usvojio Prijedlog rezolucije o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o pristupanju Evropskoj uniji.