Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivana Korajlić za Fokus

U BiH imamo dinastiju koja vlada i koja će još dugo biti tu

igor i gorica dodik
Foto: Capital
Porodica Dodik (Gorica, Milorad i Igor)

Komentar izvršne direktorice TI BiH na stavljanje na crnu listu SAD-a Igora i Gorice Dodik: Problem je što imamo zarobljeno bh. pravosuđe

U Bosni i Hercegovini imamo jednu dinastiju koja ovdje vlada i koja će, nažalost, još dugo biti tu. Ovom rečenicom izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić zaključila je razgovor za Fokus koji se ticao jučerašnje stavljanje na “crnu listu” SAD-a Igora i Gorice Dodika, sina i kćerke predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika.

Komentirajući navode Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD koji je na listu osim njih dvoje uvrstio i njihove četiri kompanije koje, obrazloženo je, čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika RS-a, Korajlić je za naš portal izjavila:

“Firme koje su u vlasništvu članova porodice Milorada Dodika imaju apsolutni monopol na svim tržištima na kojima djeluju. Mimo ovih firmi koji su sad na listi spisak firmi je mnogo duži i one djeluju skoro u svim sektorima i godinama dobijaju ugovore od institucija na svim nivoima, a posebno u RS ali i u FBiH. Dobijaju i podsticaje”.

Privilegovan položaj

Dodaje da su te firme, najblaže rečeno, u privilegovanom položaju s obzirom na to kako se postavljaju uslovi tendera.

-Posebno kada govorimo i o Prointeru gdje oni nisu direktni vlasnici, zvanično, po registrima, ali se godinama dovode u vezu s tom firmom gdje se tenderi raspisuju na način da zadovoljavaju uslove. Proširili su se i na druge oblasti, do medijskog prostora, marketinga, poljoprivrde, proizvodnje rakija, kao i na ugostiteljstvo – kaže Korajlić.

Odgovarajući na naš upit, ističe da, nažalost, ni prethodne američke sankcije nisu imale nekog efekta niti na položaj ljudi koji su sankcionirani.

-Neki od njih su u političkoj karijeri i napredovali. Njihove firme nemaju pretjerano mnogo dodira sa SAD da bi imali veliki utjecaj na njihovo poslovanje. S druge strane pravosuđe u BiH je zaborabljeno i neće ih sigurno nikada procesuirati dok je Dodik na vlasti i dok god ima kontrolu barem nad dijelom pravosuđa u BiH.

Vidjeli smo kako su istrage prekidane, vidjeli smo prebacivanje nadležnosti kako bi se osigurala kontrola. Počevši od izgradnje autoputa, zgrade Vlade RS do drugih afera za koje je prijavljivan.

Taj utjecaj je kasnije proširio na članove porodice – navela je Korajlić.

Akumuliranje bogatstva

Prema obrazloženja Ministarstva finansija SAD, pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

To mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji.

Također, naveli su da je Dodik koristio i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije.

-Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj – rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija, Brian E. Nelson.