Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"velika petorka"

Vučić ponovo najavio “jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju”

Foto: Screenshot/Twitter
Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči sastanka da će današnji dan vjerovatno biti jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju i poručio da će se boriti da sačuva Kosovo i srpski narod koji tamo živi

U Beogradu je počeo sastanak predsjednika Srbije Aleksandara Vučića i “velike petorke”.

Na sastanku s Vučićem, na kojem su specijalni predstavnici specijalni Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, vanjskopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alesandro Katane, razgovarat će se o nastavku dijaloga sa Prištinom.

Sastanak s Vučićem je uslijedio nakon što su se predstavnici “velike petorke” sastali s premijerom Kosova Albinom Kurtijem danas u Prištini.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak potvrdio je u subotu da su u Prištinu došli s planom i da su o tome razgovarali s premijerom Albinom Kurtijem te da će o istom razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Beta.

Dijalog nema alternativu, napad u Banjskoj je promijenio dosta stvari

Dodao je da više detalja o planu ne može da priopći, ali je ponovio da je potrebno što prije uspostaviti Zajednicu srpskih općina (ZSO).

Nakon sastanka s premijerom Kosova, Lajčak je rekao da bez formiranja ZSO Kosovo ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

Dijalog nema alternativu, rekao je on, i dodao da je napad u Banjskoj promijenio dosta stvari.

“Uvijek imamo plan, o našem planu smo razgovarali s Kurtijem. O tome ćemo razgovarati s Vučićem. Nećemo ulaziti u više detalja. Dijalog nema alternativu. Napad u Banjskoj je mnogo toga promijenio. I bio sam vrlo jasan da počinioci moraju da se suoče s posljedicama. Dijalog mora da se nastavi”, naveo je Lajčak medijima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči sastanka da će današnji dan vjerovatno biti jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju i poručio da će se boriti da sačuva Kosovo i srpski narod koji tamo živi.

“Velika petorka” želi ovom posjetom da prenese poruku da postoji jedinstvo Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u stavu da se neće odustati od Sporazuma o normalizaciji odnosa, koje su strane postigle 27. februara u Briselu i aneksa primjene koji se usuglašen 18. ožujka u Ohridu, pišu mediji u regiji.