Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

“Jedan krov za sve” za djeca bez roditeljskog staranja

resetnica dom3333

Projekt izgradnje centra ‘Jedan krov za sve’ realizira Udruženje izbjeglih, raseljenih, socijalno ugroženih, invalidnih, oboljelih osoba, RVI i demobilisanih boraca “Istina” iz Goražda

U Rešetnici na području općine Goražde svakodnevno se izvode radovi na izgradnji kuća za djecu bez roditeljskog staranja, u okviru projekta centra ‘Jedan krov za sve’.

Voditeljica projekta izgradnje tog centra Munira Džabija kazala je Feni da je to prva faza u kojoj je planirana gradnja četiri kuće za djecu bez roditeljskog staranja, voćnjak, te prateći objekti.

Gradnja od donacija

– Zadovoljni smo odvijanjem radova u Rešetnici. Obzirom da se kuće grade striktno od donacija, možemo reci da se radovi izvode planiranim tempom. Dosad je kuća broj dva spremna za pokrivanje, nakon čega slijede unutrašnji radovi. U toku je završna faza priprema za betoniranje ploče na kući broj jedan, tako da će i ta kuća do zime biti spremna za pokrivanje. Više od 200 sadnica raznog voća je posađeno, okopano i zagrađeno – naglasila je.

Džabija nije mogla govoriti o rokovima za završetak radova jer se, kako je kazala, taj projekt realizira na bazi donacija i rada volontera pa se i gradnja odvija u fazama, kako pristiže novac.

Po najavama, kompleks u Rešetnici trebalo bi da sadrži dom za penzionere, centar za rehabilitaciju, centar za pomoć djeci s posebnim potrebama, centar za dijalizu, savjetovališta, objekte za smještaj djece bez roditeljskog staranja, te objekte za žrtve nasilja u obitelji i njihovu djecu.

Samoodrživ centar

Planirano je da taj centar, nakon što bude izgrađen, bude samoodrživ. Imat će svoj stočni fond, štale, plastenike i voćnjake, a sve što im ne bude potrebno za centar donirat će onima kojima to bude potrebno u BiH. U centru ‘Jedan krov za sve’ planirano je zapošljavanje oko 40 osoba različitih zanimanja.

Projekt izgradnje centra ‘Jedan krov za sve’ realizira Udruženje izbjeglih, raseljenih, socijalno ugroženih, invalidnih, oboljelih osoba, RVI i demobilisanih boraca “Istina” iz Goražda. Zahvalni su, kaže Džabija, svim donatorima za pomoć i donacije koje šalju da bi te kuće bile što prije završene i primile stanovnike. Napominje da je u funkciji humanitarni broj 090 291 070, pozivi važe samo unutar BH Telecoma, a pozivom se doniraju dvije KM za gradnju tog centra.