SOIGFBIH

Jedinicama lokalne samouprave treba dati veće ovlasti

Vesna Travljanin
Vesna Travljanin

Predsjedavajući Skupštine Saveza Faris Hasanbegović također je istaknuo problem prijenosa nadležnosti na niže razine vlasti

Izaslanstvo Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH) prisustvovalo je u utorak u Sarajevu sastanku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojemu je zaključeno da se jedinicama lokalne samouprave trebaju dati veće ovlasti te im osigurati veća financijska sredstva za provedbu njihovih obveza.

“Ustavne garancije koje reguliraju odnose između različitih razina vlasti nisu uspostavljene. Pozitivan primjer je Ustav Kantona Sarajevo, obzirom da je Skupština KS 2017. godine usvojila amandmane na Ustav KS kojima su jasno razgraničene nadležnosti kantona, Grada Sarajeva i jedinica lokalne samouprave. I dalje je prisutno nepostojanje reforme decentralizacije BiH i u FBiH. Smatram da Savez do danas nije u dovoljnoj mjeri uključen u reformske procese, a što je bila preporuka Kongresa iz 2014. godine”, kazala je direktorica SOGFBiH Vesna Travljanin.

Naglasila je stalni problem prijenosa obveza i nadležnosti na jedinice lokalne samouprave, a koje ne prati prijenos financijskih sredstava za izvršavanje obveza. Kada je riječ o međuopćinskoj suradnji istaknula je da postoje veliki pomaci.

Predsjedavajući Skupštine Saveza Faris Hasanbegović također je istaknuo problem prijenosa nadležnosti na niže razine vlasti, kao i prijenosa novčanih sredstava koje bi se trebale osigurati za lokalnu razinu, dok je zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine Saveza Ivan Vukadin napomenuo kako Ustavom BiH nije ni spomenuta, a kamoli definirana lokalna samouprava.

Savjetnik općinskog načelnika Općine Centar Dževad Bećirević pohvalio je rad Saveza općina i gradova FBiH, te je istaknuo kako je potrebno ministarstvo lokalne samouprave koje bi zastupalo interese svih na razini lokalne zajednice.

Izaslanstvo Vijeća Europe na sastanku činili su dva izvjestitelja za lokalnu i regionalnu demokraciju Leila Hunziker i Karla Dejonghe, te profesor Jens Woelk, član grupe neovisnih eksperata, priopćio je SOIGFBiH.