Jevrejska zajednica proglasila Hasanbegovića nepoželjnim u BiH

BiH

Zlatko Hasanbegović

SAborski zastupnik Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu i stoga je opozvan poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele posmrtnog priznanja njegovu djedu Sabriji Prohiću, zajedničko je stajalište Jevrejske općine Sarajevo, ambasade Izraela za BiH i porodice Prohić, prenosi Hina.

Anbasada Izraela, Jevrejska općina u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelske ambasade za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je ambasador Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik porodice Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Jevreja tokom holokausta, smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

Ali učinio je to, kako se ističe, “na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj  općini” zbog nastojanja, kako tvrdi, da “relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Jevreja tokom Drugog svjetskog rata”.

Ambasada Izraela u BiH uz to je “izrazilo žaljenje” jer je Hasanbegović “zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe”.

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedinu bratu Avdi Prohiću odličje “Pravednika među narodima” država Izrael dodijelila je jer su tokom Drugog svjetskog rata spasili jevrejsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njezina su oca Viktora pogubile ustaše, a kasnije joj je umrla majka pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.