Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalni predstavnik EU

Johan Sattler uručio donaciju Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

sattler mostar (1)

Najavio je i da bi do augusta Bosni i Hercegovini trebalo biti isporučeno preko 214.000 vakcina, kazavši i kako je posebno važno da proces vakcinacije ide i u kontinuitetu

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler boravi u posjeti Mostaru. Nakon sinoćnjeg sastanka sa gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem, danas je u prisustvu ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, uručio vrijednu donaciju Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u sklopu koje i 5.850 doza vakcina protiv COVID-a 19, javlja Anadolu Agency (AA).

Medicinska oprema je dio ukupne pomoći Evropske uvije, vrijednosti 7,76 miliona eura koja se od početka pandemije isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje, dok se vakcine isporučuju u okviru programa EU4Health finansiranog od Evropske unije.

“Sve su ovo stvari koje su pokazatelj da je Evropska unija uz BiH. Dosad smo osigurali vakcine i značajnu medicinsku opremu. Što se tiče opreme – to je vrijedno dvadesetak miliona eura, dok je za vakcine na raspolaganju oko 30 miliona eura. Ove cifre nisu najvažnije. Najvažnija je pokazana solidarnost. Evropska unija ostaje uz svoju buduću članicu i najbližeg prijatelja – Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je Sattler.

Najavio je i da bi do augusta Bosni i Hercegovini trebalo biti isporučeno preko 214.000 vakcina, kazavši i kako je posebno važno da proces vakcinacije ide i u kontinuitetu.

“Samo na taj način možemo imati 50 ili 60 posto vakcinisanog stanovništva, što je neophodno za kolektivni imunitet. Hvala onima koji su bili prvi na udaru ili na prvim linijama u borbi protiv pandemije. Njihovi napori bili su važni i svi ih moramo prepoznati. Moram, također, pohvaliti i doprinos ministrice Ankice Gudeljević. Važno je da svi nastave s radom u istom pravcu. Imamo isporuke vakcina, određene količine doći će kroz COVAX mehanizam, ali je potrebno i dodatno nabavljati cjepiva za kolektivni imunitet“, rekao je Sattler.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević zahvalila je Sattleru na vrijednoj donaciji, kazavši da je Evropska unija od prvog dana pandemije uz narod Bosne i Hercegovine.

“Evropska unija nam toliko pomaže i toliko je učinila za nas, da je zaista reći ‘hvala’ – malo. Moramo opravdati pomoć i povjerenje i svoj posao dalje raditi najbolje kako možemo. Moramo učiniti maksimum kako bi ova zemlja došla što bliže Evropskoj uniji. Ministarstvo civilnih poslova nije Ministarstvo zdravstva ili Zavod za javno zdravstvo. Upravo su to institucije koje brinu o zdravlju građana, a nemamo ih na državnom nivou. Imali smo dosad dobru saradnju sa nižim nivoima vlasti i uspjeli smo mnogo napraviti. Konačno možemo konstatovati da u Bosnu i Hercegovinu redovno stižu cjepiva. Nažalost, to su male količine, ali je ipak redovno. Imamo najavljene isporuke u sklopu COVAX mehanizma, tako da zdravstveni radnici mogu praviti detaljnije planove. Uvijek se sjećam riječi gospodina Sattlera na početku pandemije: ‘Budite sigurni Evropska unija misli na vas'“, izjavila je Gudeljević.

Detaljne informacije o nabavci ruskih cjepiva, kako kaže, nema, ali zna da je najveći broj ovih vakcina došao u Republiku Srpsku, i to nakon direktnih pregovora.

“Kada su u pitanju razgovori sa Pfizerom, mogu kazati da smo obavili prvu rundu i to nakon što smo od januara čekali na prvi termin. Razgovarano je o zakonskoj mogućnosti da se sklopi direktan sporazum. Naš Zakon o javnim nabavkama je striktan. Predočili smo im kako je kod nas pravno regulisana nabavka, a sada čekamo njihov odgovor“, dodala je Gudeljević.

U ime direktora Ante Kvesića i kolektiva Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na donaciji je Sattleru zahvalio Kvesićev zamjenik Ivan Ćavar.

“Riječ o vrijednoj opremi. Radi se o pet uređaja koji će se koristiti u jedinici intenzivnog liječenja. Veliko hvala za ovu donaciju i svaku pomoć koju nam je pružao Johan Satller. Znate da je finansijska situacija u državi teška. Donacija je vrijedna, uređaji će biti iskorišteni“, kazao je Ćavar.

Zahvalan Evropskoj uniji i Sattleru je i novi direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, Siniša Skočibušić.

“Hvala i vrijednim ljudima koji puno rade i nastoje se nositi sa pandemijom. Dosad smo uložili velike napore kako bismo se nosili sa ovom pošasti. Tako ćemo i nastaviti. Dosad smo distribuirali veliki broj cjepiva i nadamo se da će ih biti još, te da će stanovništvo biti zainteresovano za cijepljenje“, rekao je Skočibušić.

Tokom posjete Mostaru, ambasador Johan Sattler sastat će se i sa predstavnicima nevladinih organizacija, korisnicima projekta EU4Businnes, kao i sa predstavnicima Srpske zajednice Mostara u Sabornoj crkvi koja je u fazi obnove.