BiH

Lider LDP-a

Jovanović poslao oštru poruku Milanoviću zbog Komšića i BiH

09/10/2020

Prema mišljenju Jovanovića - poruke koje su poslane iz Zagreba su besmislene, nepotrebne

Čedomir Jovanović, lider srbijanskog LDP-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, u programu N1 žestoko je reagovao na izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, upućene Komšiću i Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

“Nije politički pristojno, ni ljudski na takav način odnositi se prema Komšiću. Ne zato što on ima s tim problem. To je poniženje za ljude koji su glasali za Milanovića. Šta je suština poruke? Šta drugo žele da kažu? Da si dobar Hrvat ako glasaš za HDZ? Što on u Zagrebu ne glasa za HDZ. Na šta to liči? Oni bi htjeli da Bosna bude mostarskih ustaša, paljanskih četnika i balija? Svako u svoj tor. To nije EU politika, to nisu dostojni stavovi predsjednika jedne države, članice EU”, istakao je Jovanović.

“Kako oni to utvrđuju? Jesu li spremni da sami pristanu na ta pravila? Je li oni to kažu da svaki Srbin treba da glasa za SDS, Hrvat za HDZ, a komunista za SDP? Nećete promijeniti procese vrijeđanjem Komšića. Komšić je dobio podršku zbog toga što ne pretpostavlja interese sebe kao Hrvata, koji je to potez povukao na štetu Hrvata? Razlikuje se jer je lojalan BiH, svojoj domovini. On je Hrvat i ima podršku ljudi koji su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, građani BiH. To moraju da shvate”, poručio je gost N1.

Podsjećamo, Milorad Dodik, također član Predsjedništva sastao se u Zagrebu sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i Milanovićem – a nakon njega u posjetu su otišli Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a.

Razgovarati u Zagrebu o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine sa premijerom Hrvatske i šefom vladajućeg HDZ-a – nije uredu, nije pristojno, a ni diplomatski i zato takvim razgovorima ne bih prisustvovao – poruka je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Šarmiranje bilo koga u ovakvim stvarima ne pomaže. Gospodin Izetbegović je, koliko sam vidio, iznio dosta tvrdo stav koji zagovara – da izmjene izbornog zakona kakve traži HDZ neće moći dobiti podršku”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

Prema mišljenju Jovanovića – poruke koje su poslane iz Zagreba su besmislene, nepotrebne.

“To Tuđman nikada nije uradio niti je tako govorio. Haj'te Turci sa Alijom, a vi kod Slobe. Bosna ima svoj Ustav, Ustavni sud, Sud u Strazubru. U Komšićevom mandatu se vraćaju izbori u Mostar. Dogovor je postignut jer se promenila politička klima u zemlji”, rekao je Jovanović između ostalog.

“Dodik i Čović bi od cijele Bosne napravili Mostar. Nikada ne bi bilo izbora, institucije bi bile blokirane. To je taj plan. Gdje ne bi bilo Komšića – tamo bi bio Mostar”, rekao je.

Kompletno gostovanje Jovanovića možete pogledati na ovom linku.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.