ZDK

Jupić: I za Bajram poštivati epidemiološke mjere, izbjegavati okupljanja

240720_adnanjupic1 (1)

Iako situacija omogućava da zdravstveni sektor ‘uzme zraka’ jer je dugi vremenski period preopterećen, borba protiv pandemije još nije gotova – rekao je Jupić

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić pozvao je vjernike da Bajram obilježe dostojanstveno u krugu porodica, ali da se pridržavaju epidemioloških mjera i izbjegavaju okupljanje velikog broja ljudi.

– Iako situacija omogućava da zdravstveni sektor ‘uzme zraka’ jer je dugi vremenski period preopterećen, borba protiv pandemije još nije gotova – rekao je Jupić.

Naveo je da se epidemiološka situacija u tom kantonu još karakteriše kao nepovoljna, ali sa velikim trendom poboljšanja svih parametara. Dosad je u tom kantonu potvrđeno 10.440 slučajeva virusa korona.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u posljednja 24 sata registrovano je sedam novih slučajeva, a u bolnicama u Zenici i Tešnju hospitalizirano je ukupno 86 oboljelih što je znatno manje nego u prethodnom periodu.

– Dobro je da su i bolnički kapaciteti prilično rasterećeni. To pokazuje da se situacija razvija u boljem pravcu, ali to ne smije biti razlog za opuštanje. I dalje se moramo pridržavati osnovnih epidemioloških mjera i preporuka koje su donijeli Federalni krizni štab i Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK – rekao je Jupić, saopćila je Press služba ZDK.