Jusko i Bodonyi: Usvojiti transportnu strategiju

ismir jusko

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko razgovaro je danas s ambasadoricom Francuske u BiH Claire Bodonyi o izradi transportne strategije, a ministar je izrazio očekivanje da će ona biti gotova do 4. jula, odnosno Samita zemalja zapadnog Balkana u Parizu.

Uz iskazano uvjerenje da će BiH usvojiti transportnu strategiju u predviđenom roku, ministar je još jednom izrazio zadovoljstvo saradnjom s resornim entitetskim ministarstvima na ovom projektu.

Također, on je podsjetio da će sa usvojenom strategijom, BiH biti otvoren pristup evropskim fondovima iz kojih se mogu finansirati veliki projekti iz oblasti transportne infrastrukture.

Ambasadorica Bodonyi je kazala da je EU svjesna važnosti ovog pitanja i izrazila je podršku naporima Ministarstva da se ta strategija završi, izražavajući nadu su svi u BiH svjesni koliko se gubi eventualnim neusvajanjem ove strategije.

Dodala da je Francuska uvjerena da će ekonomski oporavak BiH pomoći da se riješe unutarnje razmirice u BiH, te je naglasila da Francuska podržava BiH na njenom evropskom putu i nudi sve vrste pomoći.

Ambasadorica Bodonyi je podsjetila da će se u okviru Samita u Parizu održati i Poslovni forum na kojem će biti razgovora i o tome koliko BiH može biti privlačna za francuske investitore, posebno kad je u pitanju javno privatno partnerstvo.

Ministar Jusko i ambasadorica Bodonyi razgovarali su i o situaciji kada je u pitanju BHRT te su se složili da je BiH potreban ekonomski racionalan i profesionalno kvalitetan javni servis, saopćeno je danas iz Ministarstva prometa i komunikacija.